Vychádza album s nahrávkami Lucie Bílej, ktoré napísali Soukup a Osvaldová

Hoci Lucie Bílá sa ocitla v karanténe a ruší koncerty z prebiehajúcej koncertnej šnúry, pretože musela zostať v karanténe, fanúšikovia si môžu zaspomínať na jej hudbu vďaka novému albumu.

11.09.2020 12:05
Bila  Lucie - Soukup  Bila  Osvaldova - cover  1 Foto:
Nový album Lucie Bílej
debata

Vychádza dnes a obsahuje legendárne nahrávkami, ktoré pre ňu napísali hudobný skladateľ Ondřej Soukup a textárka Gabriela Osvaldová. Album s názvom Soukup/Bílá/Os­valdová vychádza na CD a tiež ako 2LP.

Album mapuje mnohoročnú spoluprácu troch výrazných osobností českej hudobnej scény. Hneď prvou spoločnou zásadnou prácou bola ústredná skladba pre film Requiem pro panenku. Nasledoval unikátny album Missariel (1992), ktorý predznamenal roky jedinečnej spolupráce. Tá zahŕňala aj filmovú a scénickú hudbu a slávne muzikálové inscenácie.

Jinak to nebude

„Za 17 rokov spolupráce vykreslili Soukup, Bílá a Osvaldová svojrázny obraz cesty životom. Cesty svoje i svojej generácie. Od energických funkových začiatkov v Láska je láska po slovanskou romanci Miluji tě alebo „chandru“ a opicu v Tolik vína, tolik slov. Vždy so šarmom a s vedomím, že vyjadrujú rovnaké radosti a prežívajú rovnaké bolesti ako ich poslucháči,“ vyjadril sa známy český hudobný publicista Josef Vlček.

Gabriela Osvaldová k tvorbe pre Luciu Bílu hovorí: „Čo dodať. Bola to pekná spolupráca, inšpirujúca. Bavilo ma to. Nič a nikto, okrem mojej vlastnej obmedzenosti, ma neobmedzoval. Z krátkej prehánky slobody padal na dušu osviežujúci dážď.“

Album uzatvára novinka v podobe zostrihu hlasových výkonov Lucie Bílej: „Luckine excentrické schopnosti mi dávali možnosť i k experimentom, ktoré by inak nešli zrealizovať. Je to odvážna žena a za to jej ďakujem. Nakoniec, preto tiež vznikla záverečná skladba albumu Salto mortale, v ktorom som spojil jej najväčšie hlasové a spevácke excesy,“ povedal Ondřej Soukup.

Miluji tě

Podľa Eduarda Klezla, hlasového pedagóga a riaditeľa Konzervatória a VOŠ J. Ježka v Prahe sa mnohí hudobní producenti, autori hudby, textov, režiséri a spolupracovníci vždy snažili z jej na prvé počutie neobmedzeného hlasového materiálu vyťažiť mimoriadnu interpretáciu idúcu mnohokrát až za hranice možností ľudského hlasu. „Tento hudobno-spevácky exces ponúka škálu až zvieracích zvukov od krikov, škrabania hlasu, škripotu až k vyčerpávajúcemu chrapotu, kde sú už počuť budúce možné hlasové problémy. To, však nikdy interpretácii nevadilo a nebránilo v tom, aby mnohokrát takto brutálne zaobchádzala so svojim hlasovým materiálom. Zvuky linúce sa z nahrávky znejú často až príšerne bolestivo,“ uviedol hlasový pedagóg. Len obrovský spevácky talent podľa neho dovoľuje, aby takto narábala s hlasom. "Naprosto výnimočný hlas Lucie Bílej však toto vždy ponúkal,“ dodal.

Album obsahuje tieto skladby:

  1. Requiem
  2. Haňa Zaňa (Jinak to nebude)
  3. Miluji tě
  4. Missariel
  5. Vokurky
  6. Útěk
  7. Zázrak
  8. Maratón
  9. Víájpí
  10. Černá kočka
  11. Soumrak
  12. Dalekohled
  13. Noe
  14. Tolik vína, tolik slov
  15. Most přes minulost
  16. Papouch
  17. Láska je láska
  18. Živý nás nedostanou
  19. Apatyka
  20. Čistý jak líh
  21. Když tančí ďábel s andělem
  22. Salto mortale (novinka)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lucie Bílá #Soukup/Bílá/Osvaldová