Peter Bič Project: Každý deň tŕpneme, či nám nezrušia ďalší koncert

Čerstvý držiteľ ceny OTO v kategórii skupina roka, Peter Bič Project mala na tento rok veľké plány. Príchod koronakrízy im ich však výrazne pozmenil. O tom, čo všetko stihli, na čom momentálne pracujú a čo plánujú, sme sa porozprávali s lídrami skupiny, gitaristom a skladateľom Petrom Bičom a speváčkou Viktóriou Vargovou.

13.09.2020 15:19
Peter Bic Project Foto:
Peter Bič a Viktória Vargová, Peter Bič Project.
debata

Ako vás postihol pre muzikantov zatiaľ veľmi netradičný rok 2020?

Peter Bič: Myslím, že tento rok nie je zvláštny len pre muzikantov. Nás koronakríza zastihla v tom najlepšom období, keď sme mali vonku nový album Labyrint a chystali sme k nemu jarné turné. To sme museli preložiť na jeseň. Odpadlo, alebo sa zmenilo aj množstvo letných akcií. Bolo to ťažké obdobie a väčšinu času sme trávili doma.

Ako ste využili čas, keď sa nedalo vystupovať naživo pred divákmi?

Peter Bič: Boli sme v štúdiu a nahrávali a pripravovali nové pesničky na nový album. Stihli sme aj jedno špeciálne vysielanie programu Tri pódiá, ktoré malo názov Cez okno a prebiehalo online. Takže sme určite nezaháľali.

Viktória Vargová: Keď sme boli doma, mala som veľa času a keď sme neskúšali a nenahrávali, tak som sa venovala hre na trúbku, aby som sa v tom čo najviac zdokonalila. A okrem toho som začala aj háčkovať. Bola to pre mňa taká forma relaxu. A robím to už stále.

Peter Bič Project Foto: Dominika Kentošová, RTVS
Peter Bic Project 2 Peter Bič Project

Okrem nie veľmi príjemných správ o zrušených akciách ste sa tento rok dozvedeli aj jednu určite veľmi príjemnú správu. V ankete OTO vás diváci v hlasovaní posunuli na prvé miesto v kategórii skupina roka. Túto cenu ste získali prvýkrát. Aký je to pocit?

Peter Bič: Je to úžasná vec, že sme to vyhrali. Je to pre nás také zadosťučinenie, že sme urobili dobrý album, ktorý vďaka úspešným skladbám u ľudí zarezonoval. Je to cena od fanúšikov a pre nás tá najväčšia poklona, ktorá môže prísť. Veľká vďaka všetkým, ktorí nám poslali hlas. Veľmi si to vážime.

Živé koncerty sú síce stále povolené, ale podmienky sa stále menia. Aj vy ste museli narýchlo bratislavský koncert presúvať z vypredaného Ateliéru Babylon do exteriéru v InParku. Čo to pre skupinu znamená zmeniť miesto koncertu len pár dní pred termínom?

Peter Bič: Turné sme začali 9. septembra v Trnave a každý deň tŕpneme, či sa niečo nestane, či nebudeme musieť koncert zrušiť, alebo hľadať iné riešenie. Našťastie prvý koncert bol vypredaný a vyšiel dobre. Bratislavský koncert sme kvôli opatreniam museli presúvať z interiéru do exteriéru, aby na ňom mohli byť všetci, ktorí si kúpili lístky. Som rád, že sa to podarilo a všetko dobre dopadlo.

Viktória Vargová: Museli sme veľmi rýchlo informovať fanúšikov, aby sa k nim dostala správa, že je koncert na inom mieste. Využili sme všetky možnosti, ľudia to pochopili a som veľmi rada, že prišli.

Ako to teraz na koncertoch vyzerá a ako diváci prijímajú sprísnené opatrenia?

Peter Bič: Už len to, že sa ľudia v tejto dobe rozhodnú prísť na koncert je veľmi výnimočná vec a že sú ochotní dodržiavať všetky opatrenia je fantastické. Presvedčili sme sa, že si dokážu koncert užiť a aj si s nami zaspievať, aj keď majú rúška. Sme im za to veľmi vďační.

Celé publikum v rúškach, to musí byť zvláštny pohľad aj pre vás z pódia.

Peter Bič: Je to naozaj veľmi zvláštne. Vidíme oči, pohybujúce sa rúška a počujeme spev, ale nevidíme ústa. Ja som bol z toho úprimne dojatý, že ľudia vydržia byť celý koncert v rúškach a napriek tomu sa baviť a dávať nám tú energiu. Je to naozaj silný zážitok.

Čo vás čaká a čo pripravujete?

Peter Bič: Turné by malo pokračovať začiatkom októbra, pokiaľ sa to bude dať zrealizovať. Stále pracujeme na novom albume, ktorý, ak všetko dobre pôjde, by sme chceli vydať na jar budúceho roka. Pred tým určite príde nový singel, nové video…okrem toho priprvujem so štábom aj ďalšiu sériu televízneho programu Tri pódia, ktorý by sa mal objaviť ešte tento rok. Som rád, že aj takto môžeme prezentovať divákom slovenskú hudbu a hudobníkov a verím, že podobne ako prvá séria si aj táto nájde divákov a že ich bude čo najviac.

A čo by Peter Bič zaželal Pravde k storočnici? „Pravdu vnímam ako noviny, ktoré prežili rôzne obdobia a historické etapy a stále sú tu. Verím, že tu budú aj naďalej a stále budú prinášať iba pravdu. A pravda zvíťazí.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncerty #Peter Bič #OTO #Viktória Vargová