Banksy prehral spor o ochrannou známku na svoje diela

Britský streetartový umelec a aktivista Banksy prehral právny spor s výrobcom blahoprianí, ktorý chcel používať jeho graffiti známe ako Love is in The Air nebo Flower Thrower. Podľa rozhodnutia Úradu EU pre duševné vlastníctvo (EUIPO) je umelcova ochranná známka neplatná, a dielo sa teda môže volne reprodukovať. Informuje o tom agentúra AP.

18.09.2020 07:00
debata
Podoba inkriminivaného diela streetartového... Foto: AP
banksy love is in the air Podoba inkriminivaného diela streetartového umelca Love is in the Air.

Obrázok protestujúcího muža v šiltovke s napoly zakrytou tvárou, ako hádže kyticu kvetín, vytvoril Banksy v roku 2005 v Jeruzaleme.

Spor o to, či je dielo pod ochrannou známkou, viedla britská firma Full Colour Black so spoločnosťou Pest Control Office, ktorá zastupovala umelca, ktorého skutočné meno a identita nie sú známe.

Full Colour Black predáva výrobky potlačené Banksyho dielami. Firma argumentovala, že ochranná známka na hádzajúceho kyticou, ktorú umelec nechal zaregistrovať v roku 2014, nie je platná, pretože ju sám Banksy nevyužíva. Tvrdila tiež, že o ňu požiadal iba preto, aby zabránil „pokračujúcemu využívaniu diela, ktoré už nechal reprodukovať“ a pripomnenula, že umelec v jednej svojej knihe sám napísal "copyright je pre lúzrov“.

Úrad jej dal za pravdu i napriek tomu, že Banksy začal potom, čo Full Colour Black podala sťažnosť, predávat svoj vlastný rad výrobkov sám na internete v obchode s názvom Gross Domestic Product.

Podľa európských vyšetřovateľov obchod vznikol jen preto, aby preukázal, že Banksy ochrannou známku skutočne používa a nie za účelom predeja ako takého. Proti rozhodnutiu úradu je možné podať odvolanie.

O Banksym sa vie len to, že pochádza z Bristolu a koncom 90. rokov sa presťahoval do Londýna. Meno si urobil svojimi sociálno kritickými a často i kontroverznými dielami.
debata chyba
Viac na túto tému: #Banksy