Meky Žbirka pokrstil 3CD The Best Of aj songbook

Presne 68 piesní na novom 3CD a 180 piesňových textov s akordami a príbehmi pokrstil Miro Žbirka s textárom Kamilom Peterajom v Bratislave pred kníhkupectvom. Fanúšikovia kvôli bezpečnostným opatreniam čakali v rade na podpis v rúškach a v rozostupoch, ale trpezlivo.

18.09.2020 20:24
krst knihy a CD MEKY Foto: ,
Miro Žbirka pokrstil svoje nové 3CD a songbook s textárom Kamilom Peterajom.
debata (3)

Dlhý rad priaznivcov Mira Žbirku sa ťahal Poštovou ulicou a boli v ňom mladí aj starší a trpezlivo čakali, kým na nich príde rad a postavia sa pred speváka a textára s knihou alebo CD v ruke.

„3CD sa rodilo niekoľko mesiacov a sú tam tie najpopulárnejšie piesne, možno obohatené o môj subjektívny výber. Fantastické je, že sú na takejto veľkej ploche, na troch cedečkach,“ povedal Miro Žbirka, ktorý ako legenda československej populárnej hudby stojí na scéne už 40 rokov. Príbehy piesní do knihy Meky – Miro Žbirka songbook spracoval český publicista Vašek Hnátek.

Rozhovor s Miroslavom Žbirkom nájdete na pravda.sk už onedlho.

Troj CD začína známou Baladou o poľných vtákoch a končí najnovšou Žbirkovou piesňou Slovenská, ktorá bude sprevádzať nový film Juraja Jakubiska Perinbaba a dva svety. Päťdesiat z nich otextoval básnik Kamil Peteraj, ktorý v tento deň zároveň oslavuje svoje 75. narodeniny. Pri krste Žbirkovho 3CD a songbooku Meky si zaspomínal na začiatky jeho sólovej kariéry a na jeho prvý album Doktor sen.

„Meky mi nechal na páske Philips hudbu a odišiel na zájazd niekam do Vietnamu, a ja som mu tie pesničky zatiaľ otextoval. Robilo sa to veľmi dobre a presvedčil som redaktora z hudobného vydavateľstva Opus, aby to vydali, je to mladý nádejný spevák. Tvrdili, že síce hral v Moduse, ale je málo známy a dali ho ako náhradníka. Ale keď Mekyho album vyšiel, lámal rekordy predaja, aké v Opuse dovtedy nezažili,“ spomína na začiatky Žbirkovej kariéry Kamil Peteraj. Po chcíli si na vyzvanie spomenujl aj celkom prvý text, ktorý pre Žbirku napísal, bol to Klaun z domu č. 6.

Rozhovor s Kamilom Peterajom nájdete na pravda.sk už onedlho.

Priaznivci Mira Žbirku nájdu na troch CD výber... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc, Lubos Pilc
krst knihy a CD MEKY Priaznivci Mira Žbirku nájdu na troch CD výber jeho najväčších hitov a v knihe Meky - Miro Žbirka songbook až 180 piesní, akordov a ku každému albumu jeho príbeh.

Táto pieseň a prvý album Doktor Sen otvára Mekkyho songbook, ktorý mapuje celú 40-ročnú sólovú kariéru Mira Žbirku. Sú zoradené podľa albumov a kniha okrem textov všetkých 180 piesní a akordov k nim obsahuje aj Mekyho spomienky na jednotlivé albumy aj niektoré skladby.

Pripomeňte si pieseň V slepých uličkách

Nové 3CD tvorí výber Žbirkových hitov s novým, súčasným zvukom, tento rok remastrovaným v štúdiu Abbey Road. Výber skladieb nebol náhodný a dramaturgicky ho zostavil sám Miro Žbirka. V booklete nechýbajú odkazy na originálne albumy, na ktorých skladby pôvodne vyšli.

Pamätáte si Biely kvet?

„Sme jeho rovesníčky a na jeho pesničkach sme vyrastali, odkedy začal spievať, Máme ho rady, lebo je skromný, múdry, šikovný aj vtipný inteligentný,“ hovoria dve fanúšičky v zrelom veku. „Bola som na jeho koncerte s Marikou Gombitovou a bol to zážitok na celý život,“ dodáva jedna.

S nimi v rade pre podpis však stoja aj mladé, sotva 15-ročné slečny Tamara, Andrea a Ema a stískaljú v ruke každá iné Žbirkovo CD. „Poznáme ho z domu, od rodičov. Čakáme tu už štyri hodiny, prišli sme rovno zo školy,“ hovoria. Jedna má rada Atlantídu, druhej sa páči Balada o poľných vtákoch, tretej sa páči skladba Mám rád – piesne, čo majú aj 40 rokov. Čím to je? „V tých pesničkach je vždy nejaká myšlienka, majú dobré texty, ale aj chytľavú melódiu,“ hovoria dievčatá. Jedna už videla film Meky a vraj sa jej páčil, zaujímavé pre ňu boli veci o Moduse, ktoré nepoznala, ale najmä Mekyho život.

Vypočujte si najnovšiu Žbirkovu pieseň Slovenská z pripravovaného filmu Juraja Jakubiska Perinbaba a dva svety.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Žbirka