Edita Gruberová ukončí svoju hviezdnu kariéru v Štátnom divadle Košice

Operná diva sa predstaví v úlohe tudorovskej kráľovnej Alžbety v opere Gaetana Donizettiho “Roberto Devereux” v netradičnom "covidovom" poloscénickom prevedení.

20.09.2020 17:41
Edita Gruberová Foto:
Slovenská sopranistka Edita Gruberová
debata

Kráľovná belcanta, koloratúrna sopranistka Edita Gruberová, sa so svojou kariérou nakoniec symbolicky rozlúči na Slovensku. V dvoch jedinečných predstaveniach – v premiére v piatok 27. novembra a v prvej repríze 1. decembra 2020 sa predstaví v titulnej úlohe tudorovskej kráľovnej Alžbety.

Po viac než polstoročí od jej operného debutu v Bratislave, krátkom účinkovaní v opere v Banskej Bystrici a následnej ohromujúcej svetovej kariére, sa Gruberová vráti na javisko slovenského operného domu, aby v Historickej budove Štátneho divadla symbolicky uzavrela svoju legendárnu kariéru. Počas viac ako 50 rokov Edita Gruberová účinkovala na Slovensku len príležitostne a výhradne formou koncertov, ani raz nemalo slovenské publikum možnosť ju vidieť v opernej inscenácii.

Netradičnou bude i réžia, ktorá bude reflektovať súčasne pandemické opatrenia a v maximálnej miere zohľadní vzájomné odstupy medzi spevákmi. Novátorskú “covidovú” réžiu pripraví riaditeľ činohry Anton Korenči, pohybovú spoluprácu riaditeľ baletu Andrej Petrovič a publikum sa môže tešiť na historickú výpravu a opulentné renesančné kostýmy. Ústrednou rekvizitou bude aj kráľovská koruna z legendárnej inscenácie, ktorou sa v marci 2019 Edita Gruberová lúčila s mníchovským publikom a kedy na pamiatku obdržala “svoju” kráľovskú korunu od Bavorskej štátnej opery.

Prvá operná premiéra novej sezóny v Košiciach však bude výnimočná nielen rozlúčkou svetovej opernej divy. Po jej boku sa predstavia aj ďalšie medzinárodné spevácke esá – ruská mezosopranistka Elena Maximova ako Sára, vojvodkyňa z Nottinghamu, či tenorista David Astorga z Kostariky v úlohe Roberta Devereux. Toto hviezdne obsadenie doplnia členovia domáceho sólistického ansámblu – mezosopranistka Myroslava Havryliuk, či hosťujúci popredný slovenský tenorista Juraj Hollý. Dirigentom bude Peter Valentovič, dlhoročný spolupracovník Edity Gruberovej, ktorý ju sprevádzal ako dirigent či klavirista na najvýznamnejších operných a koncertných svetových pódiách.

“Máme potvrdené, že pani Gruberová, ktorá žije v Zürichu, sa rozlúči s opernými domami na celom svete práve v Košiciach. Bude to krátko po tom, ako na želanie pani prezidentky Zuzany Čaputovej 22. októbra v Berne zaspieva slovenskú hymnu počas oficiálnej návštevy našej prezidentky vo Švajčiarsku,” hovorí riaditeľ Opera ŠDKE Roland Khern Tóth.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #opera #Štátne divadlo Košice #Edita Gruberová #Roberto Devereux