Slovenská filharmónia predstaví nastupujúceho šéfdirigenta

Slovenská filharmónia (SF) pozýva svojich priaznivcov na dva nové večerné symfonické programy a verejné generálky. Prvý z koncertov v bratislavskej Redute zaznie vo štvrtok 24. augusta v naštudovaní Daniela Raiskina, nastupujúceho šéfdirigenta SF.

23.09.2020 13:00
Pinchas Steinberg Foto:
Slovenská filharmónia pozýva na dva nové symfonické programy.
debata

Koncert otvorí Koncertná skladba v uhorskom štýle Jána Levoslava Bellu, ktorá vznikla v Sibini v roku 1893 a patrí k vrcholom skladateľovho orchestrálneho di­ela.

Slovenská filharmónia s Danielom Raiskinom nahrajú skladbu spolu s ďalšími dielami skladateľa počas novej koncertnej sezóny ako nové propagačné CD. Skladba patrí do edície diel Jána Levoslava Bellu, ktorého kompletné vydanie pripravuje v tomto období Hudobné centrum.

Ako sólista sa na štvrtkovom koncerte predstaví 1. klarinetista orchestra SF Jozef Eliáš. V interpretácii mladého talentovaného umelca zaznie Koncert pre klarinet č. 1 f mol op. 73 Carla Mariu von Webera, jedno z najčastejšie uvádzaných diel pre klarinet a orchester.

Je to prvý z dvoch koncertov pre tento nástroj, ktoré vznikli v krátkom časovom rozmedzí na objednávku kráľa Maximiliána II. Premiéra zaznela v Mníchove v roku 1811, o rok neskôr v Berlíne. V závere koncertu zaznie Symfónia č. 4 f mol Piotra Iľjiča Čajkovského v autentickom naštudovaní Daniela Raiskina, rodáka z Petrohradu.

Druhý symfonický koncert odohrá SF vo štvrtok 8. októbra. Predstaví sa pod taktovkou Olivera Dohnányiho. V programe figuruje predohra k opere Ruslan a Ľudmila Michaila Ivanoviča Glinku, Koncert pre klavír a orchester č. 2 c mol Sergeja Rachmaninova v interpretácii Miloša Biháryho a výber symfonických básní Bedřicha Smetanu z cyklu Má vlast.

Verejné generálky sa uskutočnia o 10. h, Štvrtkové symfonické koncerty so začiatkom o 19. h odvysiela SF v priamom prenose na stream.filhar­monia.sk a tiež na svojom profile na sociálnej sieti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská filharmónia #Ján Levoslav Bella