Mnohí ľudia z kreatívneho priemyslu už nevládzu, množia sa výzvy

Na mimoriadne kritickú situáciu upozorňuje Hudobná únia Slovenska, ktorá združuje hudobných profesionálov. Koncom augusta prišli s iniciatívou Nebudeme ticho a podľa jej šéfa Pavla Smolku, gitaristu a manažéra Zuzany Smatanovej, pracovníci v kultúre už siahajú na svoje dno. Smolka aj cez sociálne siete včera vyzval premiéra, aby po niekoľkých mesiacoch vzájomných rokovaní neostalo iba pri sľuboch.

30.09.2020 18:24
debata (4)

„V kultúrnom kreatívnom priemysle pracuje v SR priamo 65-tisíc ľudí, ďalších 155-tisíc v pridružených remeslách a službách, teda spolu je to približne 9 % zamestnaných ľudí na Slovensku. Aktuálne zhruba 80-tisíc týchto ľudí má okolo 90 % pokles pracovnej činnosti,“ informuje Smolka. Ako píše, sú to technici, zvukári, osvetľovači, šoféri, kulisári, kameramani, produkční, manažéri, dídžeji, PR špecialisti, eventové a umelecké agentúry, predajcovia lístkov, hudobné kluby, grafici, fotografi a ďalší. „Sú to teda ľudia, ktorí spoločne tejto krajine vyrábajú cca 1,7 % HDP… Platia dane, odvody, hypotéky, úvery, presne ako ktokoľvek iný v tejto krajine,“ hovorí Smolka.

„Počas siedmich mesiacov bez práce mnoho z týchto ľudí už nevládze… Denne mi volajú tvrdí chlapi, ktorí celý život dreli a budovali svoje existencie, plačú mi do telefónu,“ píše Smolka s tým, že mnoho z nich sa zo zúfalstva uchýlilo k alkoholu a liekom proti úzkosti. „Majú napríklad plné sklady drahej techniky, ktorá dnes nemá žiadnu cenu, pretože ju nikto nepotrebuje, pracovať sa nedá, a budúcich približne 6–9 mesiacov sa ani nebude dať, nevedia už platiť lízingy, prenájmy, zamestnancov dávno prepustili, a mnohí uvažujú nad najhorším riešením… Hrozia im exekúcie, ich rodiny prídu o všetko,“ uvádza Smolka.

Žiada preto premiéra, aby splnil sľuby a nedovolil ľuďom pôsobiacim v tzv. živej, nezriaďovanej kultúre zahynúť. „Existuje na to dostatok možností i prostriedkov, ale už neexistuje žiaden čas,“ píše Smolka.

Podľa producenta Lumíra Matiho , ktorý zastupuje napríklad speváčku Celeste Buckingham, sa sedem mesiacov snažili o dialóg, ale už došiel čas. „Raz neboli peniaze, druhýkrát ľudia, tretíkrát dáta a štatistiky a štvrtýkrát schémy a zákony,“ píše na facebooku Mati s tým, že umeleckí pracovníci sa dostali do bodu, keď potrebujú okamžitú pomoc.

„Včera sme boli s pani ministerkou kultúry. Dozvedeli sme sa, že ani to, čo sa tak slávnostne ohlásilo ako pomoc, nepríde skôr ako budúci rok,“ tvrdí Mati a dodáva, že ak by aj prišla pomoc zo štátneho rozpočtu, bude to najskôr v decembri. „Lenže toto je pre ľudí, o ktorých tu píšem, už neskoro,“ varuje producent.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #koronakríza #kultúrna politika