Šebanov nový album je prekvapivý

Po rozsiahlom a žánrovo nezaraditeľnom hudobnom diele Triplet prichádza uznávaný slovenský hudobník Andrej Šeban s ďalším albumom. A opäť znie inak, novátorsky a zároveň pesničkovo, akoby voľne nadväzoval na svoju dnes už kultovú nahrávku Bezvetrie.

04.10.2020 16:00
debata
Život je krásny

Rock and Roll z Rači je výsledkom kontinuálneho a dlhodobého nahrávania, v ktorom sa rešpektovaný gitarista a skladateľ rozhodol zmeniť zaužívané postupy.

„Pochopil som, že z hľadiska môjho pocitu je lepšie neustále niečo nahrávať. Tak, ako to v tej chvíli cítim, čo ma v danom momente baví. Ako keď filmár natočí veľa materiálu a potom to začne strihať a selektovať,” hovorí Andrej Šeban, ktorému sa podarilo nazbierať dlhé hodiny nevšedných inštrumentálnych aj spievaných nápadov. Ich prvým zhmotnením je album Rock and Roll z Rači, ktorý symbolicky vychádza 20 rokov po Bezvetrí.

„Niečo som za tých 20 rokov zažil a snáď je to počuť,” hovorí Andrej Šeban a dodáva, že Bezvetrie bolo preňho zlomové v tom, že si prvýkrát napísal vlastné texty, ktoré si aj sám odspieval. Platí to aj pri aktuálnom albume.

Keď som v detstve kreslil, moje dve obľúbené postavy boli Jánošík a Mickey Mouse. Na tomto prelínaní vplyvov stojí dodnes aj moja hudba,

V textoch vychádza z reality, ktorú žije. V nej sú radosti, trápenia, prítomnosť aj odkazy na minulosť, rodinu či Andrejov pohľad na identitu slovenskej hudobnej tvorby. Zaujíma ho improvizácia a to nielen v inštrumentálnej rovine. Viaceré časti albumu vznikali spontánne priamo v štúdiu, rovnako aj niektoré texty sú improvizované. Dobrým príkladom je skladba Ing. Láska, ktorá vznikla v štúdiu ako performance z nuly až po finálny mix v priebehu troch hodín.

„Pre mňa je pesnička o tom, že si máš sadnúť a dať von to, čo je v tebe. Vtedy cituješ a vychádzaš z toho, čo si zažil. Tak to robili pesničkári odjakživa. Je mi sympatické, keď sa človek prejaví sám za seba a sformuluje, čo v sebe má. U nás to majú dobre zakódované slovenskí rapperi, ale nie vždy a nie všetci,” zamýšľa sa Šeban.

Andrej Šeban Foto: Ivan Zubal
Andrej Seban kredit Ivan Zubal 01 Andrej Šeban

Schopnosť priznať sa ku koreňom a odraziť sa z nich je pre Andreja Šebana dôležitá. V hudbe aj v textoch. Zdrojom inšpirácie sa tak preňho stáva slovenský folklór a európska tradícia pretavená napríklad do amerického jazzu či tvorby obľúbenca Franka Zappu. Pod slovenským folklórom pritom Šeban nemyslí len tóniny, harmónie či frázovanie, ale celkový vplyv prostredia, života a našich lokálnych skúseností, ktoré do hudby prenesieme.

„Keď som v detstve kreslil, moje dve obľúbené postavy boli Jánošík a Mickey Mouse. Na tomto prelínaní vplyvov stojí dodnes aj moja hudba,” komentuje svoju najnovšiu tvorbu Šeban.

Album Rock and Roll z Rači vydáva Slnko Records na platni, CD, streamingoch a premiérovo aj na magnetofónovej kazete. Spolu 11 skladieb vznikalo postupne vo viacerých štúdiách Kamoto, LittleBeat, Ivory a Eisenbahn Records. O mastering sa postaral Miro Kamoto.

Andrej Šeban momentálne spolu s režisérom Petrom Važanom a manažérom Tomášom Lukačkom pripravuje video k skladbe Princ a ak to situácia dovolí, na jeseň by mal vydanie nahrávky podporiť aj niekoľkými domácimi koncertmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Šeban