Ondřej Ruml opäť vzdáva albumom hold Ježkovi, Voskovcovi a Werichovi. Tentoraz aj s orchestrom

Český spevák, hudobník a herec Ondřej Ruml vydal záznam koncertu s piesňami Ježka, Voskovca a Wericha, v ktorom ho doprevádzajú Jihočeská filharmónia pod vedením Jana Kučeru a Matej Benko Quintet.

12.10.2020 08:33
debata

Český spevák, hudobník a herec Ondřej Ruml vydal záznam koncertu s piesňami Ježka, Voskovca a Wericha, v ktorom ho doprevádzajú Jihočeská filharmónia pod vedením Jana Kučeru a Matej Benko Quintet. Album nazval tak isto ako obľúbený program, ktorý majú uvedení umelci v repertoári už štrtú sezónu: Jdeme na Ježka.

Spevák Ondřej Ruml a dirigent Jan Kučera. Foto: Petr Zikmund
Ondrej Ruml a Jan Kucera Spevák Ondřej Ruml a dirigent Jan Kučera.

Koncert sa uskutočnil pri príležitosti slávnostného otvorenia Divadla Oskara Nedbala v Tábore po rekonštrukcii – 21. 2. 2020. Ondřej Ruml s Jihočeskou filharmóniou a Matej Benko Quintet na ňom predstavili piesne Ježka, Voskovca a Wericha. Za ich štúdiové spracovanie na svojom druhom albume získal Ruml uznanie a Zlatú platňu. Odborná kritika i samotní poslucháči ocenili citlivý a zároveň osobitý prístup k úpravám piesní, ktoré mnohí považujú za nedotknuteľné.

Spievať Ježka, Voskovca a Wericha skúsil Ondřej Ruml veľmi úspešne už v roku 2014 v spolupráci s Matej Benko Quintet. Za album získal Zlatú platňu. Troch strážnikov naspieval s Ondřejom Brzobohatým a Jiřím Macháčkom.

V prípade koncertného programu Jdeme na Ježka sa Ruml a Benko spojili so symfonickým telesom, ktoré sa nebojí aj iných žánrov. Spevák si pochvaľuje: „Spolupracovať s Juhočeskou filharmóniou je pre mňa vždy zážitok. Tento orchester nielenže skvelo hrá, ale tiež drží pohromade ľudsky. Vždy, keď stojím pred nimi a spievam, cítim, že sme naladení na rovnakú vlnu. Že to nie je len nejaký spevák, ktorého doprovadza nejaký orchester, ale že sme jednoducho kapela. Jeden za všetkých, všetci za jedného.“

Riaditeľ filharmónie Otakar Svoboda dopĺňa: "Pesničky trojice W+V+J sú skvelé, známe a nestarnúce. Keď som počul pôvodnú verziu, ktorú pripravil Ondřej Ruml s Matej Benko Quintetom, hneď mi napadlo, že rozšírenie o filharmóniu všetkému dodá ďalší rozmer, taký typický Great Czech Songbook. Páni Matej Benko a Miroslav Hloucal skladby zaranžovali pre kvintet a orchester, Jan Kučera všetko výborne uchopil a výsledok bol podľa očakávaní strhující. Napokon, teraz to môžu poslucháči posúdiť sami.”

Piesne prvorepublikových velikánov na albume Jdeme na Ježka doplňuje skladba Nebe z Rumlovho albumu Nahubu.

Spevák Ondřej Ruml spojil sily s Juhočeskou... Foto: Petr Zikmund
O Ruml JC filharmonie a Matej Benko Quintet Spevák Ondřej Ruml spojil sily s Juhočeskou filharmóniou a Matej Benko Quintetom.

Spevák, hudobník a herec Ondřej Ruml patrí k istotám českej hudobnej scény. Zaujal už svojím debutom, odvážnym albumom Proměna. Za svoj druhý album Ondřej Ruml zpívá Ježka, Voskovce a Wericha (2014) získal Zlatú platňu. Nasledovali a cappella album Nahubu a unikátny Zapomenutý příběh.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ondřej Ruml #Jdeme na Ježka