Slovenská filharmónia otvorí 72. sezónu on-line s novým šéfdirigentom D. Raiskinom

Slovenská filharmónia (SF) odohrá otvárací koncert 72. sezóny v priamom prenose z Koncertnej siene SF v piatok (23. 10.). Koncert sprístupní na stream.filharmonia.sk aj na svojej facebookovej stránke.

21.10.2020 17:00
Konzervatorium Foto: ,
Piatkový livestream bude inauguračným koncertom nového šéfdirigenta Daniela Raiskina.
debata

Piatkový livestream bude zároveň inauguračným koncertom nového šéfdirigenta SF Daniela Raiskina. Na programe sú diela Josepha Haydna, Eugena Suchoňa a Johannesa Brahmsa.

Daniel Raiskin, rodák z Petrohradu trvalo žijúci v Amsterdame, je absolvent Petrohradského konzervatória, svoje štúdium si prehĺbil na majstrovských kurzoch u Marissa Jansonsa, Neeme Järviho, Jormu Panulu a Woldemara Nelssona. V súčasnosti je hudobným riaditeľom Winnipeg Symphony Orchestra, hlavným hosťujúcim dirigentom Belehradskej filharmónie a hosťom mnohých orchestrov v Európe, Severnej Amerike, Ázii a Tichomorí. So SF spolupracuje od roku 2010.

„Ako hosťujúci dirigent našich abonentných koncertov a koncertných turné priniesol do orchestra vždy veľa umeleckých impulzov a jeho koncerty boli vysoko ocenené publikom, ako aj hudobnými kritikmi. Sme radi, že v blízkej budúcnosti bude náš vzťah pokračovať ešte intenzívnejšie,“ komentoval spoluprácu s novým šéfdirigentom SF jej generálny riaditeľ Marian Lapšanský.

Hoci SF otvorenie sezóny pod taktovkou nastupujúceho šéfdirigenta naplánovala na október, v dôsledku aktuálnej situácie sa Raiskin s orchestrom SF predstavil už aj v predchádzajúcich týždňoch. Dvojica koncertov venovaných 75. výročiu ukončenia druhej svetovej vojny, presunutá z predchádzajúcej sezóny, zaznela pod jeho vedením 17. a 18. septembra.

Raiskin so SF na prelome septembra a októbra realizoval nahrávku orchestrálnej tvorby Jána Levoslava Bellu na nové pripravované propagačné CD. „Cítim sa poctený, že naša pokračujúca spolupráca prerástla do blízkeho umeleckého a ľudského vzťahu, a veľmi sa teším na začiatok môjho pôsobenia na pozícii šéfdirigenta Slovenskej filharmónie,“ uviedol Raiskin, ktorý má počas svojej prvej sezóny naplánovaný celý rad koncertov. Tie budú zaznievať pod jeho taktovkou v mesačnej periodicite.

Raiskin zaradil na svoje koncerty širokú škálu diel od klasicizmu až po 21. storočie. Popri ťažiskových dielach symfonického repertoáru od Ludwiga van Beethovena, Felixa Mendelssohna Bartholdyho, Johannesa Brahmsa, Mauricea Ravela či Bélu Bartóka nevynechal ani skladby staršej generácie slovenských autorov – Jána Levoslava Bellu, Eugena Suchoňa, Jána Cikkera a Ľudovíta Rajtera. S orchestrom tiež naštuduje diela ruských skladateľov (Šostakovič, Prokofiev, Borodin), v pláne má priniesť aj dramaturgické novinky v slovenskej premiére uvedie dielo gruzínskeho skladateľa Giju Kančeliho Nu.Mu.Zu či skladbu Laudate Dominum pre zbor a orchester od súčasného lotyšského skladateľa Peterisa Vasksa. Sólistami koncertov budú domáci i zahraniční hosťujúci umelci.

„Pokiaľ budú v platnosti obmedzenia týkajúce sa hromadných podujatí a nevrátime sa do pôvodného plánovaného chodu koncertov s publikom v sále, chceme tieto programy zachovať a z každej dvojice uviesť jeden koncert v on-line priestore. V nadväznosti na celkový vývoj sa však nedá vylúčiť, že v plánovaných koncertoch môže dôjsť k zmene programu a účinkujúcich,“ dodal dramaturg SF Juraj Bubnáš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská filharmónia