Ján Jackuliak štiepi atóm

Známy slovenský herec Ján Jackuliak sa v tomto roku rozhodol vrátiť k hudbe. Jeho nový projekt dostal názov IAN a štartuje ho nová skladba Štiepim atóm. Text napísal sám a hudobne sa na nej podieľali Samuel Hošek a Roland Kaník.

26.10.2020 09:00
debata
Pozrite si nový klip

„V marci a apríli, keď všetci sedeli doma, mal som zrazu veľa času. Čítal som knihy, pozeral filmy a rozmýšľal som o tom, čo to všetko okolo nás znamená. To ma dostalo k tomu, že som začal písať a zrazu z toho vyskočili texty, ktoré by som si vedel predstaviť ako pesničky. Vtedy ma to nakoplo a rozhodol som sa s tým zase začať. Hudba ma baví, naplňuje a je pre mňa ako dokonalá psychohygiena,“ povedal o návrate k hudbe IAN.

Ján Jackuliak počas účinkovania v Mestskom divadle Brno spolu s kolegami založil kapelu ALLX. S ňou sa dostali do českej verzie súťaže X Faktor, v ktorej zabodovali a absolvovali množstvo vystúpení.

„S divadlom sme za sedem rokov prejazdili celú Európu krížom-krážom a počas zájazdov sme v partii šiestich kolegov začali vymýšľať skladby, aby sme sa zabavili. Viac-menej zo zábavy sme sa prihlásili aj do súťaže a tam to zafungovalo. Tak sme to rozbehli,“ hovorí o svojich hudobných skúsenostiach IAN a dodáva: „Skončilo to však celkom rýchlo. Už dva roky po vypuknutí toho posúťažneho šialenstva sme to nevedeli udržať pokope a tak som ako prvý z toho odišiel.“

Herec Ján Jackuliak naspieval pieseň s vlastným... Foto: IAN
Jan Jackuliak Herec Ján Jackuliak naspieval pieseň s vlastným textom a natočil k nej klip.

IAN je severská verzia mena Ján a zároveň pripomína názov českej legendárnej skupiny J.A.R., ktorá je pre Jána Jackuliaka veľkou inšpiráciou k jeho tvorbe. Podobne ako oni chce zakladať svoju hudbu na dobrých textoch s myšlienkou a totálnym nadhľadom. Spolu s hudobnými producentami IAN vytvára svoj nový hudobný štýl, ktorý bude kombinovať funky s ďalšími žánrami.

Prvá skladba projektu IAN – Štiepim atóm už má aj videoklip. Nakrúcal ho režisér Laco Cmorej s art directorom Samom Hošekom. Nakrúcali ho takmer 12 hodín v Bratislave a okrem Jána Jackuliaka a hudobníka Rolanda Kaníka sa v ňom objavia aj známe tváre Soňa Norisová, Dávid Hartl, Ďuro Hrčka a Gregor Hološka.

„Keď som kolegov oslovil, jediné čo chceli, bolo počuť pesničku. Po jej vypočutí všetci povedali, že do toho idú. Malo ich byť o jedného viac, ale jeden kolega to deň predtým trochu prehnal na svadbe a tak nedorazil. Ale zvládli sme to aj bez neho. Bola to super profi robota a s výsledkom som veľmi spokojný. Budem veľmi rád, keď si moja nová skladba a videoklip Štiepim atóm, ale aj ďalšie, ktoré pripravujeme nájde svojich poslucháčov a divákov a verím, že už čoskoro ich budeme môcť zahrať aj naživo,“ povedal na záver frontman projektu IAN.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Jackuliak