V sieni slávy pribudli Whitney Houston i Depeche Mode

Speváčka Whitney Houstonová, rapper Notorious B.I.G. či osobnosť britskej rockovej skupiny T. Rex Marc Bolan boli posmrtne uvedení do rokenrolovej siene slávy spolu s kapelami Nine Inch Nails, Depeche Mode či Doobie Brothers. Slávnostný ceremoniál sa mal pôvodne uskutočniť už v máji v koncertnej sieni v Clevelande v americkom štáte Ohio, kde sa múzeum Rokenrolová sieň slávy nachádza, kvôli pandémii sa však nakoniec akcia konala na jeseň prostredníctvom predtočeného špeciálu na HBO.

09.11.2020 06:00
debata
Pripomeňte si Whitney Houston

Do rokenrolovej siene slávy môžu byť umelci uvedení 25 rokov po vydaní svojho prvého albumu. Houstonová, ktorá zomrela v roku 2012, vydala svoj debutový album v roku 1985 a stala sa jednou z najznámejších speváčok v hudobných dejinách. „Všetci vieme, aká úžasná speváčka Whitney bola, možno najväčší hlas našej doby,“ povedala pri uvedení Houstonovej do siene slávy speváčka Alicia Keysová. Hudba inšpiratívnej černošky podľa nej bude večná.

Rapper B.I.G. vydal iba dva almuby, ale významne ovplyvnil hudobnú scénu. Zomrel v roku 1997 vo veku 24 rokov. Do siene slávy ho uviedol priateľ a kolega Diddy, ktorý ho označil za „najväčšieho rappera všetkých dôb“.

Bolanova smrť v roku 1977 priniesla koniec britskej skupiny T.Rex, ktorá sa preslávila najmä hitom Bang a Gong (Get it On) a v menšej miere tiež skladbou Jeepster. Umelca do siene slávy uviedol bubeník kapely The Beatles Ringo Starr.

T. Rex

Okrem ocenení in memoriam sa do prestížneho hudobného klubu dostalo tiež niekoľko stále aktívnych kapiel, vrátane britských Depeche Mode, ktorých skladby ovplyvnili hudobnú scénu najmä v 80. rokoch. Skupina sa dala dokopy v roku 1980 v anglickom Basildone a o rok neskôr prerazila singlom Just Can't Get Enough z albumu Speak & Spell. Skupina, ktorá patrila k priekopníkom vo využívaní syntetizátorov, po prvý raz v Prahe vystúpila ešte za komunistickej éry v marci 1988. Na koncert v pražskej Športovej hale vtedy prišlo okolo 15 000 fanúšikov.

Depeche Mode
Ocenenie získali tiež Nine Inch Nails, ktorí sa v 90. rokoch stali priekopníkmi industriálneho rocku. Ďalej Dobbie Brothers, ktorí sice podľa agentúry AP nepatrili k favoritom hudobních kritikov, ale preslávili sa nezabudnuteľnými hitmi v 70. rokoch, vrátane Listen to the Music, Black Water či China Grove, a v tomto roku slávia svoje 50. výročie.
debata chyba
Viac na túto tému: #rockenrolová sieň slávy