Zomrel basgitarista rockovej skupiny Midnight Oil

Vo veku 62 rokov zomrel člen austrálskej rockovej skupiny Midnight Oil, hráč na basovú gitaru Bones Hillman.

09.11.2020 07:25
Midnight Oil Foto:
Midnight Oil
debata

Hudobník podľahol rakovinovému ochoreniu vo svojom domove v meste Milwaukee v americkom štáte Wisconsin.

„Trúchlime nad stratou nášho brata Bonesa Hillmana, ktorý bol basgitaristom s nádherným hlasom, členom skupiny s výborným zmyslom pre humor a naším excelentným hudobným druhom. Absolvovali sme spolu tisíce koncertov. Náš drahý priateľ nám bude nesmierne chýbať,“ napísala formácia na svojich oficiálnych sociálnych sieťach.

Hudobník sa narodil v máji 1958 v novozé­landskom Aucklande ako Wayne Stevens. V 70. rokoch prijal umelecký pseudonym Bones Hillman a pôsobil v niekoľkých miestnych skupinách ako Suburban Reptiles či The Swingers, ktorej pieseň Counting the Beat dosiahla v roku 1981 prvé miesto rebríčkov na Novom Zélande i v Austrálii.

V roku 1987 sa stal členom Midnight Oil, pričom hral a spieval sprievodné vokály na každej nasledujúcej nahrávke skupiny. Jeho posledným počinom s touto formáciou je konceptuálny minialbum The Makarrata Project, ktorý vyšiel koncom októbra a v sobotu sa dostal na vrchol domáceho rebríčka ARIA Charts. Ďalší album skupiny je avizovaný na rok 2021.

Bones Hillman spieva v refréne One Country.

Ako dlho bol Hillman chorý, nie je známe. Basgitarista však chýbal na všetkých nedávnych propagačných akciách súvisiacich s najnovšou nahrávkou a odmietal žiadosti o rozhovor pri príležitosti 20. výročia pamätného vystúpenia Midnight Oil na uzatváracom ceremoniáli letných olympijských hier, ktoré sa konali v roku 2000 v Sydney.

Jeho poslednou šou s Midnight Oil bol koncert na najodľahlejšom hudobnom festivale sveta Big Red Bash v júli 2019, ktorý sa koná na okraji Simpsonovej púšte v juhozápadnej časti austrálskeho štátu Queensland. Skupina vystúpenie na tomto podujatí zhodou okolností zakončila piesňou One Country, v ktorej refrén spieva Bones Hillman.

Skupina Midnight Oil vznikla v roku 1976 v Sydney, medzinárodne sa preslávila najmä politicky a environmentálne angažovanými piesňami. Formácia získala viaceré ocenenia a na dlhší čas sa odmlčala v roku 2002, keď jej spevák Peter Garrett vstúpil do vysokej politiky a následne zastával niekoľko ministerských postov v austrálskej federálnej vláde.

Rockový kvintet sa vrátil na koncertné pódiá v roku 2017 a absolvoval úspešné svetové turné The Great Circle Tour vrátane zastávky na hudobnom festivale Colours of Ostrava v Česku.

Skupina si 26. novembra prevezme Zlatú medailu za ľudské práva, ktorú jej udelila nadácia Sydney Peace Foundation (SPF) za „dlhodobú podporu presadzovania ľudských práv s výrazným a ďalekosiahlym vplyvom“, informoval v októbri denník The Guardian. Toto ocenenie predtým získali osobnosti ako Julian Assange či Nelson Mandela.

V skupine od jej založenia nedošlo k žiadnym iným personálnym zmenám okrem postu hráča na basovú gitaru – v roku 1980 odišiel Andrew James, v roku 1987 Peter Gifford.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #basgitarista #Midnight Oil #Bones Hillman