Beethovenov list vydražili za 275-tisíc dolárov

Stačí krátky list od nemeckého hudobného skladateľa Ludwiga van Beethovena a zberatelia sú schopní zaplatiť horibilnú sumu.

16.11.2020 06:00
Ludwig van Beethoven
debata

Potvrdzuje to aukcia v USA, kde sa taká pozostalosť uplynulý týždeň predala za 275-tisíc dolárov. Ide o jednu z najvyšších cien, za akú sa vôbec nejaký list tohto bonnského rodáka predal.

„Bolo to pre nás úplné prekvapenie. Je to omnoho viac, než za akú cenu sa Beethovenove listy predávajú,“ reagovala Sandra Palominová z oddelenia historických rukopisov americkej aukčnej siene Heritage Auctions. Ako priznala, pôvodne očakávala, že list predajú asi tak za 60-tisíc dolárov.

Novou majiteľkou starého Beethovenovho listu sa stala pianistka, ktorá si priala zostať v anonymite. Prezradila však, že je vášnivou obdivovateľkou tohto slávneho skladateľa a pred dvoma rokmi kúpila v aukcii aj prameň jeho vlasov.

Vydražený list od Beethovena je pritom naozaj veľmi krátky. Uznávaný umelec v ňom adresáta iba napomína, aby mu vrátil noty. Papier je už trocha pokrčený a zožltnutý, ale inak veľmi zachovaný. Jeho nová majiteľka ho chce odkázať hudobnej škole v New Yorku, kde študovala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #aukcia #dražba #list #Ludwig van Beethoven