Umelcom roka je opäť Taylor Swiftová

Americká speváčka Taylor Swiftová získala pri nedeľnom udeľovaní hudobných cien American Music Awards (AMA) po šiesty raz cenu pre umelca roku. Na slávnostnom programe, který sa konal v Los Angeles za prísných opatrení súvisiacich s koronavírusovou krízou, sa speváčka osobne nezúčastnila. Trofej prevzala cez video a poďakovala fanúčikom za podporu jej albumu Folklore, ktorý vznikol počas karantény a bol ohlásený ako prekvapenie len deň pred vydaním. Swiftová si odniesla eště ďalšie dve ocenenia. Swiftová okrem umelca roku uspela i v kategórii video roku a najobľúbenějšia pop/rocková speváčka.

23.11.2020 11:00
debata
Cardigan

Najviac nominácií – osem – mal kanadský spevák vystupujúci pod pseudonymom The Weeknd, ktorý nakoniec dostal cenu pre najlepšieho soulového/R&B speváka, za najlepší soulový/R&B album (After Hours) a za najlepšiu soulovú/R&B skladbu (Heartless).

Tri ocenenia si odniesol i Justin Bieber, ktorý bol zvolený za najobľúbenejšieho pop/rockového speváka a spolu s duom Dan + Shay boli s piesňou 10 000 Hours boli ocenení za spoluprácu roka aj za najobľúbenejšiu countryovú skladbu. Dan + Shay svoju trojicu ocenení doplnili titulom najobľúbenejšie countryové duo či skupina.

Najoblľúbenejším novým interpretom sa stala speváčka Doja Cat z Los Angeles, ktorú zvolili i za najlepšiu soulovú/R&B speváčku. Večer moderovala herečka Taraji Penda Hensonová, známa zo seriálu Empire. „Bol to dlhý rok a teraz, keď sa chýli ku koncu, je na čase si pripomenúť, že sme jedna krajina, vy včetci. Musíme vyliečiť svoje rany,“ podotkla. Speváčka a herečka Becky G, ktorá je americko-mexického pôvodu, získala cenu pre najlepšiu latinskoamerickú umelkyňu a venovala ju pracovníkom z radov imigrantov.

O nomináciách na American Music Awards rozhoduje počet predaných albumov. Víťaza potom na rozdiel od hudobných cien Grammy, ktoré sa udeľujú na základe hlasov členov americkej hudobnej akadémie, volia hudobní fanúšikovia na internete.
debata chyba
Viac na túto tému: #American Music Awards