Poklad Mariána Vargu našli po 60 rokoch. Vydajú ho čoskoro

Neznáme noty, príbehy a hudba Mariána Vargu čoskoro uzrú svetlo sveta. Spoločnosť Mariána Vargu, ktorá sa stará o hudobný odkaz jednej z najvýraznejších osobností česko-slovenskej hudobnej scény, sa chystá knižne vydať notové zápisy skladieb, ktoré napísal mladý umelec ešte počas svojich štúdií na Ľudovej škole umenia. Spolu s knihou vyjde aj nahrávka skladieb v podaní klaviristu Ivana Šillera.

23.11.2020 17:02
Marián Varga Foto:
Detské skladby Mariána Vargu vydajú knižne ako notový záznam s ilustráciami a spomienkami, aj ako hudobnú nahrávku.
debata (1)

Publikáciu dopĺňajú príbehy o skladateľovi od Mariána Jaslovského, Daniela Heviera, autentickými spomienkami Vargových priateľov Vladimíra Bokesa a Tomáša Berku a tiež od spolužiačky Dany Belicovej, ktorej svoje detské noty v roku 1962 venoval. Fanúšikovia môžu podporiť vznik unikátnych klavírnych skladieb aj s nahrávkou v crowdfundingovej kampani.

Marián Varga napísal pre svoju spolužiačku v ĽŠU Danku Belicovú cyklus štyroch klavírnych miniatúr, ktoré odpremiérovala 16. júna 1962 v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie v bratislavskej Redute, vtedy dvanásťročná.„Mi­nulý rok nám pani Belicová dala tento rukopis nôt k dispozícii, aby sme ho mohli posunúť ďalším generáciám. Keďže sa zachoval iba zlomok Mariánových rukopisov, ide o skutočnú vzácnosť,“ hovorí Janka Vargová, manželka Mariána Vargu.

Marián Varga ako žiak Ľudovej školy umenia. Foto: Spoločnosť Mariána Vargu
Marian Varga teta Stella small Marián Varga ako žiak Ľudovej školy umenia.

Poklad neznámych nôt, objavený takmer po 60 rokoch, sa stane súčasťou vydania 17 klavírnych skladieb, ktoré umelec skomponoval ako 12– až 15-ročný, keď okrem hudobnej školy navštevoval aj skladateľa Jána Cikkera, ktorý ho učil komponovať. Spoločnosť Mariána Vargu ich vydá vo forme plnofarebnej, 70-stranovej publikácie s autorskými ilustráciami Hany Križanovej, známej pod umeleckým pseudonymom Han Illu.

Z knihy Petra Uličného O cestách, ktoré nevedú... Foto: Ľuba Lauffová
Marian Varga Lauffova-Luba Z knihy Petra Uličného O cestách, ktoré nevedú do Ríma.

„Cyklus 17 skladieb je zaujímavý tým, že obsahuje skladby rôznej náročnosti a rozsahu. Od jednoriadkových skladieb sekúnd až po koncertantné, určené pre vyspelejších klaviristov. Marián mal veľmi rád hudbu Stravinského, Bartóka, Haydna – všetky jeho "lásky“ nájdeme aj v jeho klavírnej tvorbe. Zároveň v jeho skladbách nájdeme motívy, ktoré používa vo svojich známejších piesňach. Cyklus je výbornou vstupnou bránou do originálneho umeleckého sveta Mariána Vargu, a čím skôr ho začnú deti a pedagógovia spoznávať, tým lepšie." hovorí Ivan Šiller, ktorý je tiež skúseným pedagógom. Nahrávanie je plánované na koniec novembra na koncertom krídle Fazioli, jednom z najlepších nástrojov, aké sú momentálne na Slovensku klaviristom k dispozícii.

„To, čo nám tu Marián zanechal, sú poklady, ktoré sme nechceli nechať uzavreté v archívoch. Ponúkame vám ich, aby ste sa nechali inšpirovať, skladby nielen nacvičili, zahrali pre seba či pre radosť iných na koncerte, ale skúste si požičať niektorú Mariánovu tému a zaimprovizujte si tak, ako vám to duša, srdce a prsty dovolia. Pustite si svoju hudobnú predstavivosť na prechádzku. Myslíme si, že Marián by sa z toho veľmi tešil,“ hovorí Jozef Lupták – violončelista, pedagóg, riaditeľ festivalu Konvergencie a priateľ Mariána Vargu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Varga