Svet lásku má - na vinyle

Legendárny, multiplatinový a mnohými cenami ovenčený Haberov album vianočných piesní Svet lásku má vyšiel v roku 1996 a po 24 rokoch vychádza 4.12.2020 vo vydavateľstve OPUS aj vo vinylovej verzii. Vo svojej dobe získal album okrem umeleckého a komerčného úspechu aj viacero naj prívlastkov - najdrahšia nahrávka, najdrahší videoklip, najdrahší krst.

01.12.2020 14:00
debata

Na príprave a realizácii albumu sa podieľali predovšetkým Pavol Habera s producentom Júliusom Kinčekom, textár Daniel Hevier a aranžér Juraj Tatár.

V titulnej rovnomennej piesni autorskej dvojice Habera/Hevier účinkujú spolu s Haberom aj najväčší majstri speváckeho umenia Peter Dvorský a Karel Gott. Zvyšných 12 skladieb patrí do zlatého fondu domácich i svetových vianočných piesní.

Pavol Habera vydal album Svet lásku má v roku... Foto: OPUS
Pavol Habera Svet lasku ma LP Pavol Habera vydal album Svet lásku má v roku 1996.

Habera s Kinčekom ich vybrali asi z tisícky ľudových i autorských vianočných piesní z rôznych období hudobnej histórie a z rôznych lokalít. Vedľa seba sa tak ocitli slovenské koledy Nesiem vám noviny, Daj Boh šťastia tejto zemi a Vstávajte pastieri, česká koleda Byla cesta, byla ušlapaná, angloamerické ľudové koledy Greensleeves (Madona s dieťaťom), The First Noel (Vianočná hviezda) a God Rest Ye Merry Gentlemen (Pokoj vám), nesmrteľné Pie Jesu A.L.Webbera, rovnako nesmrteľné Lennonovo Happy Christmas (Vianočný hymnus), Mistletoe and Wine (List ježiškovi) Cliffa Richardsa, známa americká vianočná pieseň The Little Drummer Boy (Zvuk bubnov) a v závere albumu najslávnejšia vianočná pieseň Tichá noc v „a cappella“ podaní P. Haberu. Naozaj pestrá kolekcia, ktorej dali jednotný charakter a štýl skvelé aranžmány Juraja Tatára pre veľký symfonický orchester (Slovenská filharmónia s dirigentom Ondrejom Lenárdom). Sedem textov vytvoril Daniel Hevier a dotvoril tak tento jedinečný album.

Slovenskí filharmonici nahrali svoje party v bratislavskej Redute začiatkom júna 1996, v priebehu augusta 1996 album naspievali P. Dvorský, K. Gott a P. Habera, v septembri 1996 nakrútil režisér Juraj Johanides videoklip k titulnej piesni albumu a 18. októbra 1996 mal album slávnostný krst na zámku v Smoleniciach za účasti všetkých troch hlavných speváckych hviezd. Kuriozitou je, že na albume mala pôvodne účinkovať aj Lucie Bílá (s P. Haberom v piesni Pie Jesu), avšak táto spolupráca sa nakoniec neuskutočnila.

„Vo svojej dobe získal album okrem umeleckého a komerčného úspechu aj viacero naj prívlastkov (najdrahšia nahrávka, najdrahší videoklip, najdrahší krst), pričom je možné, že niektoré z nich sú dodnes neprekonané. V každom prípade v slovenských pomeroch to bola po každej stránke veľká produkcia a preto je logické, že v súčasnej renesancii vinylových LP-platní vychádza tento titul po 24 rokoch aj na tomto formáte,“ pripomína producent Július Kinček.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Habera