Skupina Čechomor: Stále nám je do spevu, pretože sme muzikanti a baví nás to

Ilustrácia, ktorá je na obale nového albumu českej kapely Čechomor s názvom Radosti života, vznikla ešte pred pandémiou. Obrázok, na ktorom sú muzikanti v dávnych lekárskych maskách s veľkými zobákmi, pôsobí mrazivo, ale zároveň hravo a veselo. Členovia kapely, gitarista František Černý s huslistom Karlom Holasom hovoria, že vyjadruje presne to, čo chceli novým albumom povedať. Dodať národu chuť do života.

05.12.2020 08:00
debata
zväčšiť Nov album skupiny Čechomor sa volá Radosti života. Foto: Warner music
Čechomor Radosti zivota Nov album skupiny Čechomor sa volá Radosti života.

Svoj nový album Radosti života ste vytvorili aj vydali v dobe, keď mnohým nie je do spevu. Vám je?

František Černý: Nám je stále do spevu, pretože sme muzikanti a baví nás to. Keď viac spievate, než sa stresujete, odrazu to nie je také zlé.

Lekári už v stredoveku odporúčali počas morových epidémií, aby ľudia toľko nepremýšľali o chorobách, ale dbali na duševné zdravie. Napríklad pomocou spevu, básní, hrania šachu, oblečením sa do slávnostných šiat alebo pitím vína. Čo z toho dodržiavate vy?

František Černý: Úplne všetko vymenované, trochu zanedbávame tie slávnostné šaty, ale kompenzujeme si to pitím vína a pridávame k tomu prechádzky do prírody s domácim zvieratstvom.

Hoja hoja z albumu Radosti života.

Dá sa dlhodobo neklesať na duchu?

František Černý: Iste! Pozrite sa na obal nášho posledného albumu a vypočujte si ho. Hudba lieči a my sa snažíme dodať národu zase chuť do života.

Album Radosti života vznikal počas prvej vlny pandémie, keď ste vraj začali vyprázdňovať šuplíčky s prebytočnými skladbami z minulosti. Išli ste iba zo zásob?

Karel Holas: Keď sme začali nahrávať, nápady nám začali chodiť samy, takže polovica piesní na albume vznikla počas nahrávania a druhá polovica sú staršie pesničky.

Čechomor
Čechomor
+5Čechomor

Šuplíky ste už vyprázdnili? Alebo vám ešte zostali pesničky na ďalšie albumy?

Karel Holas: Ešte sme ich nevyprázdnili, máme tam ešte mnoho zaujímavých piesní na pár ďalších albumov. Uvidíme, ktoré nabudúce použijeme a ktoré si ešte počkajú.

Tým, že ste mali viac času, nemali ste pocit, že sa treba s pesničkami trochu vyhrať?

Karel Holas: Radosti života vznikli spontánne. Na začiatku sme si povedali, že budeme nahrávať naše pesničky čo najjednoduchšie, tak ako vzniknú pri prvom nápade. To znamená, čo najviac pesničkovo. Tiež sa k nám po chorobe vrátil náš harmonikár Radek Pobořil, takže platňa dostala so zvukom harmoniky kabát, s ktorým Čechomor kedysi začínal. A to sa nám páči.

Na album sa dostala aj stredoveká poetika. Ako ste k nej prišli? V čom je blízka ľudovým skladbám?

František Černý: Raz som pri upratovaní garáže našiel knihu Středověké písně cechu žákovského a zistil som, že sa poetika stredovekých študentov a pankáčov tej doby podobá piesňam, ktoré sme dovtedy hľadali v rôznych ľudových spevníkoch. A pretože sa nám tá poézia zapáčila, niektoré básne sme zhudobnili.

Napsala mi psaní je pomerne jednoduchá báseň od českého básnika a ilustrátora Františka Gellnera z prelomu 19. a 20. storočia. Čím vás oslovila?

František Černý: Gellnera už spracoval kdekto, nás to lákalo tiež, a dúfam, že jeho poézia bude lákať aj ďalšie generácie.

Báseň Napsala mi psaní v podaní Čechomoru. Naspievala ju napríklad kapela Chinaski.

Posledná, bonusová, nahrávka je zvláštna, k albumu akoby ani nepatrila. O čo v nej ide?

František Černý: Keď som mal asi deväť rokov, môj bratranec už vedel hrať na gitare a mal kotúčový magneťák. Ja som mu do toho spieval. Nedávno som nahrávku objavil a Karlovi sa to veľmi páčilo, tak sme ju použili ako bonus.

Obal albumu tvorí zaujímavý obraz výtvarníka Jindru Čapka, na ktorom sú hudobníci znázornení s lekárskymi ochrannými maskami s dlhými zobákmi, ktoré sa začali používať v 17. storočí. Ako ste sa k nemu dostali?

František Černý: V Krumlove sme sa zoznámili s Jindrom Čapkom a bolo to. On mal nakreslenú skicu obalu ešte v čase, keď žiadna korona nehrozila, a už vtedy sa nám nápad páčil. Sadlo nám to do konceptu. Spustošenou krajinou tiahnu potulní muzikanti, za nimi už ale všetko kvitne a tancuje. No nie je v tom krása a nádej?

Aké sú príbehy vašich pesničiek? Kde na ne toľké roky chodíte? Koľko je to už, 32 rokov?

Karel Holas: Áno, je to už 32 rokov, čo Čechomor hrá. Pesničky nachádzame tak rôzne, najviac čerpáme zo zbierok a starých spevníkov, na ľudových slávnostiach alebo si zaspomíname, čo sme počuli v detstve.

Ľudové skladby bývajú niekedy aj celkom morbídne, prekvapia vás týmto ešte niekedy?

Karel Holas: V ľudových pesničkách je opísaný život taký, aký je. Všetky piesne, ktoré spievame, vznikli z nejakej životnej situácie alebo potreby, takže je v nich všetko od narodenia, cez lásku, pytačky, svadby, a pretože k životu patrí aj smútok a smrť, sú tam aj tieto témy.

Ako namiešavate jednotlivé albumy? Ako vzájomne kombinujete jednotlivé skladby, aby vo výsledku vytvorili kompaktný celok?

Karel Holas: Pesničky na album vyberáme trebárs aj zo štyridsiatich piesní. Okrem CD Hrady a zámky, kde sme piesne tematicky podriadili starým povestiam, sú naše albumy kombinácia všetkého možného. Aj pesničky na našom novom albume Radosti života sú takto postavené. Takže vyberáme a vyberáme a vždy to nakoniec krásne vyjde.

Absolvovali ste množstvo zaujímavých projektov, pred viac ako desiatimi rokmi ste napríklad mali spoločné turné s hudobníčkou a poetkou Suzanne Vega alebo ešte predtým ste spolupracovali s Jazom Colemanom. Máte niečo podobné v pláne, keď odložíte rúška?

Karel Holas: Nápadov na ďalšie projekty máme naozaj veľa. Niektoré boli už tesne pred realizáciou, ale teraz budeme musieť počkať, ako to všetko dopadne a kam sa naša fantázia bude môcť zase vydať.

Synečku nedbalý z nového albumu Radosti života.

Hovoríte o sebe, že ste cestovatelia a cestujete so svojou hudbou. Na aké špecifické miesta ste sa takto dostali? Ako reaguje zahraničné publikum?

Karel Holas: Dostali sme sa na pódiá takmer po celom svete. Od Ameriky po Rusko a Čínu, robili sme turné po Austrálii a Novom Zélande a koncertovali sme po celej Európe. Všade to bolo fajn, naše koncerty mali zakaždým úspech, ale naozaj najradšej koncertujeme doma a na Slovensku. A to nielen preto, že si rozumieme a môžeme si spoločne zaspievať.

Aké najzaujímavejšie situácie ste na koncertoch v cudzine zažili? V čom vás poslucháči prekvapili?

Karel Holas: Najviac nás poslucháči prekvapili na koncerte pri Veľkom čínskom múre. Tento koncert bol zvláštny hneď z niekoľkých dôvodov. Samotné miesto je jedným slovom magické, a keď sa zotmelo, múr bol nádherne nasvietený a vyzeral nekonečne. Najväčšie prekvapenie ale prišlo vo chvíli, keď sme hrali pieseň Stojí hruška v širém poli. Všimli sme si, že čínske publikum s nami začalo spievať. Pripadali sme si ako v Jiříkovovom videní (veľmi nadšení, podľa stredovekej poviedky pozn. red.). Potom sme zistili, že náš koncert navštívili desiatky študentov slavistiky z Pekingu, ktorí naše pesničky poznali. Bol to asi najmagickejší koncertný zážitok, aký sme vo svete zažili.

Aké publikum teraz oslovujete na Slovensku alebo v Čechách? Kto sú vaši fanúšikovia? Mení sa to rokmi?

Karel Holas: Sme asi jedna z mála kapiel, na ktorej sa zhodnú rodičia so svojimi deťmi a možno aj s prarodičmi. Takže na nás chodí publikum všetkých vekových kategórií.

Ako sa vyvíjate vy? Cítite pribúdajúce roky?

Karel Holas: Myslím, že sme stále rovnakí. Energie máme stále veľa, baví nás hudba, ktorú robíme, stále rovnako radi cestujeme. Tešíme sa, keď sa zase budeme môcť stretávať s našimi fanúšikmi na koncertoch.

Čechomor

Čechomor Foto: Michaela Hermína
Čechomor Čechomor

Skupina pre základ svojej tvorby využíva ľudové skladby, ktoré pretvára do rockovej podoby. Vznikla v roku 1988 ako folkové združenie s názvom Prvá Českomoravská nezávislá hudební společnost, názov postupne skrátili na Čechomor. Medzi jej zakladajúcimi členmi bol spevák a gitarista František Černý, ktorý je lídrom dodnes. V roku 1991 vydali prvý album Dověcnosti, neskôr Mezi horami, ktorý je stále považovaný za jeden z ich najlepších. Postupne sa ku kapele pridali violončelista Michal Pavlík, harmonikár Radek Pobořil a huslista a spevák Karel Holas. Kapela vydala viac než 20 albumov, posledný sa volá Radosti života.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čechomor #Radosti života