Hudobné vydavateľstvo Universal Music kúpilo všetky piesne Boba Dylana

Hudobné vydavateľstvo Universal Music Publishing Group kupuje kompletný piesňový katalóg amerického speváka a skladateľa Boba Dylana. Katalóg, ktorý pokrýva 60 rokov, obsahuje 600 piesní, vrátane svetoznámych Blowin' In The Wind, The Times They Are a-Changin', Knockin' On Heaven's Door alebo Tangled Up In Blue.

11.12.2020 17:00
APTOPIX Obama Medal of Freedom Foto: ,
Barack Obama odovzdal v roku 2012 Bobovi Dylanovi Medailu slobody.
debata

„Úžasné a dojímavé, inšpiratívne a krásne, hĺbavé a provokatívne, jeho piesne sú večné – či už vznikli pred viac ako polstoročím alebo včera,“ vyjadril sa v pripravenom vyhlásení pre médiá výkonný riaditeľ Universal Music Group Sir Lucian Grainge.

Dylanove piesne nahrali viac ako šesťtisíc ráz najrôznejší umelci z desiatok krajín, kultúr i hudobných žánrov. Jedným z takýchto príkladov je All Along The Watchtower vo verzii Jimiho Hendrixa.

Bob Dylan, vlastným menom Robert Allen Zimmerman, založil prvú kapelu už na strednej škole. V roku 1962 vydal debutový, eponymný album, pričom v júni 2020 uviedol na trh zatiaľ posledný počin Rough and Rowdy Ways, ktorý je už jeho 39. štúdiovkou.

Medzi jeho najznámejšie piesne patria Blowin' In The Wind, The Times They Are A-Changin’, Subterranean Homesick Blues, Tangled Up In Blue, Knockin' On Heaven's Door či Just Like A Woman. V roku 1988 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy a o tri roky neskôr si prevzal Grammy za celoživotný prínos.

V roku 2008 dostal Pulitzerovu cenu. Za pieseň Things Have Changed z filmu Skvelí chlapci (2000) získal Oscara aj Zlatý glóbus. Americký magazín Rolling Stone zaradil jeho hit Like A Rolling Stone na prvé miesto rebríčka 500 najlepších skladieb všetkých čias. Dylan má na konte tiež viacero kníh, z ktorých najznámejšia je experimentálna poézia vo forme prózy s názvom Tarantula (1971). V roku 2016 dostal Nobelovu cenu za literatúru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bob Dylan