Svet opery a muzikálu k sebe ešte nikdy nemal tak blízko

Český basbarytonista Adam Plachetka patrí k najlepším operným interpretom súčasnosti doma v Čechách aj na mnohých medzinárodných scénach. Ako jediný operný spevák vypredal českú O2 Arénu. Teraz pokrstil muzikálový album na lopate.

14.12.2020 16:00
debata
Adam Plachetka v Predanej neveste

Na Slovensku sme mali možnosť vidieť Adama Plachetku v Opere Slovenského národného divadla, keď v roku 2014 hosťoval v Mozartovej opere Don Giovanni v réžii Jozefa Bednárika.

V Národnom divadle v Prahe, kde debutoval v roku 2005, stvárnil mnoho významných postáv ako Dona Giovanniho, Figara, či Guglielma. Od roku 2010 je stálym členom viedenskej Staatsoper, Tu stvárnil ďalšie úlohy ako Chaunard, Melisso, Don Giovanni, Dulcamara, Mustafa a mnohé iné. Často vystupuje aj na renomovaných operných scénach – či už to bola Bavorská štátna opera, londýnska Covent Garden, legendárna milánska La Scala alebo Štátna opera v Berlíne a neobišiel ani svetoznámu Metropolitnú operu v New Yorku. Okrem operného divadla sa venuje aj nahrávkam operných a koncertných diel.

Là ci darem la mano - Adam Plachetka, Kateřina Kněžíková

Začiatkom roka 2020 ako jediný operný spevák vypredal českú O2 Arénu na koncerte s príznačným názvom Bez mantinelov – Adam Plachetka a hostia. O tomto počine sám povedal: „Vnímam tento koncert ako príležitosť predstaviť klasickú hudbu poslucháčom, ktorí na ňu ešte nie sú zvyknutí. Neformálne prostredie, presah rôznych žánrov, ale i množstvo zaujímavých hostí, to je myslím cesta, ako to dosiahnuť…“

Adam Plachetka v Metropolitnej opere v Nápoji... Foto: Marty Sohl
Adam Plachetka Adam Plachetka v Metropolitnej opere v Nápoji lásky (L’Elisir d’Amore).

V roku 2017 natočil Plachetka CD s muzikálovými melódiami s názvom Impossible Dreams a na jeseň v tom istom roku v rámci koncertu Na Broadway s Adamom Plachetkom zazneli v sprievode Symfonického orchestra Českého rozhlasu a dirigenta Tomáša Netopila árie z muzikálov My Fair Lady, Bedári, Fantóm opery, Cats, Porgy and Bess, či West Side Story a ďalších. V roku 2020 vstupuje Plachetka do sveta muzikálu znova. Koncert v rovnakej zostave so SOČR, tentokrát s dirigentom Robertom Jindrom, pripravený na október tohto roku v pražskom Fóre Karlín stopla koronakríza a následný zákaz kultúrnych podujatí v Čechách.

Adam Plachetka v Bedároch (Les Misérables: Empty Chairs At Empty Tables)

Čo však korona nezastavila, bolo tohtoročné nahrávanie ďalšieho CD s výberom muzikálových melódií s názvom Music Man. Album vyšiel 2. novembra a obsahuje piesne z legendárnych produkcií ako Jesus Christ Superstar, Jekyll a Hyde, Pomáda, Miss Saigon a ďalších svetových muzikálov. Krst sa uskutočnil koncom novembra v netradične komornej zostave hlavného protagonistu a krstného otca Vojtecha Dyka zo skupiny B-Side Band na streche pražskej Lucerny.

Krstný otec Vojtěch Dyk (vľavo) dostal CD... Foto: Radioservis
Vojtech Dyk Adam Plachetka Krstný otec Vojtěch Dyk (vľavo) dostal CD doslova na lopate.

Prečo má Adam Plachetka blízky vzťah k muzikálu a ako sa dostal k tomuto žánru, prezradil v krátkom interview.

Adam Plachetka v Bedároch (Les Misérables)

Ako sa dostane operný spevák, ktorý do svojich tridsiatich rokov prenikol na všetky najlepšie operné scény sveta, k muzikálovým melódiám?

Muzikály mám rád už dlho. Dokonca som išiel na konzervatórium s tým, že vyštudujem klasiku a potom sa budem venovať muzikálom. Tento zámer mi ale vydržal len pár týždňov, pretože potom ma pohltila opera a o mojej ďalšej ceste bolo rozhodnuté. Muzikály i naďalej rád sledujem a keď je čas, idem sa pozrieť na Broadway.

Čím vás fascinuje opera, ktorou sa profesionálne zaoberáte a čím je pre vás zaujímavý muzikál?

Adam Plachetka vo Viedenskej štátnej opere v... Foto: Ashley Taylor
Adam Plachetka Adam Plachetka vo Viedenskej štátnej opere v Donizettiho Nápoji lásky.

Obe formy sú si veľmi blízke. Keď to trochu preženiem, povedal by som, že pred dvesto rokmi by boli muzikály opera buffa a dnešná opera opera seria. Sú to veľmi komplexné formy, v ktorých sa snúbia všetky zložky divadla – hudba, činohra a tanec. Muzikál ma fascinuje vysokými počtami predstavení, počas ktorých má celá produkcia šancu sa dokonale zosynchronizovať. Na druhej strane si ale nie som celkom istý, či by som zvládol udržať plné nasadenie, keby som mal jednu vec hrať každý deň. Je teda asi lepšie, že sa držím opery, kde o zmeny nie je núdza.

Je operná technika spevu použiteľná aj pre muzikálové spievanie, alebo ste si na tento žáner museli zvyknúť a zmeniť hlasové návyky?

Áno aj nie. Viem, že by som sa nepúšťal do každej úlohy. Snažím sa vyberať také, ktoré môjmu hlasu vyhovujú, bez toho, aby som musel techniku nejako zásadne prispôsobovať. Samozrejme sa muzikály trochu inak spievajú, ale to je podľa môjho názoru vec frázovania a prednesu, a nie inej techniky.

Adam Plachetka a Eva Pilarová

Vraví sa: nevstúpiš dvakrát do tej istej rieky, no Vy ste vstúpili do muzikálu už dvakrát. Je to posledný odskok od opery týmto smerom alebo uvažujete o nových projektoch v inom hudobnom žánri?

Nové muzikálové CD Adama Plachetku Music Man. Foto: Radioservis
Adam Plachetka Nové muzikálové CD Adama Plachetku Music Man.

Ťažko povedať. Určite si dám s novým repertoárom na chvíľu pokoj. V lete by sme mali v odložených termínoch predstaviť súčasné CD, ale ďalšie plány týmto smerom nemám. Na druhej strane: hovorí sa aj nikdy nehovor nikdy. Pár rokov snáď ešte spievať budem, tak je možné, že ešte nejaký album dokopy dáme. Zatiaľ nás to všetkých baví.

Svojho času nastal, a to najmä v Čechách, doslova muzikálový boom. Aký zahraničný, prípadne pôvodný český/slovenský muzikál je pre vás číslo jedna?

Ťažko by som vyberal len jeden. Hudobne mám asi najradšej Bedárov, ale dobrých produkcií je veľmi veľa. Z domácich som ako teenager veľa počúval muzikál Dracula. V posledných rokoch som mal v New Yorku veľa pekných zážitkov, ale ťažko by som im dával nejaké poradie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #opera #muzikál