Vianočný koncert Úsmev ako dar odohrajú bez detí v hľadisku

Vianočný benefičný koncert Úsmev ako dar aj tento rok upozorní na to, že dieťa potrebuje pre svoj zdravý duševný a sociálny vývoj rodinu. V poradí 38. koncert sa však pre pandémiu koronavírusu uskutoční bez detí z centier pre deti a rodiny z rôznych kútov Slovenska v hľadisku. Umelci im vianočné chvíle aspoň trocha spríjemnia cez televízne obrazovky.

17.12.2020 08:00
debata

„Vianočný koncert je pre nás všetkých vždy veľkolepým záverom roka, keď sa môžeme stretnúť celá ‚domovácka‘ rodina a užiť si krásne spoločné chvíle. Všetkým bolo preto veľmi ľúto, že tento rok sa deti nemohli zúčastniť na koncerte v hľadisku. Po celý čas však boli s nami, v našich srdiečkach, lebo je to ich koncert a umelci spievali a tancovali pre nich,“ priblížila Kristína Móriová, koordinátorka koncertu Úsmev ako dar.

Odlúčenie od blízkych predstavuje pre deti enormnú vzťahovú traumu, obzvlášť v prípadoch, keď sa rodiny o svoje deti chcú postarať, ale z rôznych príčin to nedokážu.

„Deti v detských domovoch sú už dlhé mesiace odlúčené od svojich najbližších kontaktov pre rôzne preventívne či karanténne opatrenia, mnohé nechodia ani do školy, a tak sú ochudobnené aj o tieto sociálne väzby,“ poznamenal Jozef Mikloško, predseda organizácie Úsmev ako dar.

Pomôcť rodinám v núdzi je možné zaslaním darcovskej SMS v tvare DMS USMEV na číslo 877. Deti z centier pre deti a rodiny a rodiny v núdzi môže každý podporiť aj tým, že si pozrie Vianočný koncert na Štedrý deň o 10.35 h na Jednotke.

Vianočný benefičný koncert Úsmev ako dar patrí k najstarším hudobným projektom toho typu nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #koncert #Úsmev ako dar #benefičný koncert