Tichá noc zaznela prvýkrát na Vianoce v roku 1818

Vianočné piesne patria už desiatky rokov k vianočným sviatkom. Ich predchodcami boli koledy, ktoré majú svoj prapôvod v Rímskej ríši, spievali ich aj Slovania už ako ľudové piesne pri príležitosti veľkých cirkevných sviatkov, Vianoce nevynímajúc. Najznámejšie koledy prekonali hranice mnohých krajín a boli preložené do desiatok jazykov. Najznámejšou je pieseň Tichá noc, Stille Nacht či Silent Night, ktorá patrí k Vianociam už 202 rokov. Jej prvá verzia však bola úplne iná, ako ju poznáme dnes.

24.12.2020 14:34
debata
Tichá noc v podarí Mariky Gombitovej a Petra Dvorského

V nemeckom origináli ako Stille Nacht bola pôvodne napísaná ako báseň už v roku 1816, jej autorom je kňaz Joseph Mohr. Dva roky nato napísal Franz Xaver Gruber, organista na fare v dedine Oberndorf pri Salzburgu, melódiu, stihol to urobiť počas jedného dňa. Prvýkrát zaznela na polnočnej omši 24. decembra 1818 v Oberndorfe. Zahrali ju v obsadení pre dva sólové hlasy, zbor a gitarový sprievod, pretože kostolný organ nebol v tých dňoch funkčný. Kožené vaky na ňom totiž prehrýzli myši, a tak ju organista zahral iba na gitare. Na prvýkrát však veľmi nezaujala.

V roku 1821 opravoval kostolný organ v Oberndorfe Carl Mauracher, pri oprave objavil aj noty tejto piesne. Dal ich miestnemu organistovi vo Fügene, ktorému sa pieseň zapáčila a šíril ju ďalej. Rodina Rainerovcov a Strasserovcov, ktorá sa venovala výrobe rukavíc a popritom aj speváckej činnosti, ju zaradila do svojho repertoára. V roku 1838 sa už objavila v oficiálnom lipskom spevníku a v roku 1843 sa stala súčasťou nemeckého hudobného fondu.

Tichá noc v nemčine

Pieseň sa postupne rozšírila po Európe a v roku 1839 prvýkrát zaznela aj na americkej pôde. Dnes sa táto vianočná pieseň spieva vo viac ako 300 jazykoch na celom svete a kaplnka Stille-Nacht v Oberndorfe je dnes turistickou atrakciou.

Tichá noc v Terchovej
debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #Tichá noc