V katedrále Notre-Dame sa na Štedrý večer konal prvý koncert od požiaru

Parížska katedrála Notre-Dame, ktorá bola vážne poškodená požiarom z apríla 2019, bola na Štedrý deň dejiskom prvého koncertu od tejto tragickej udalosti.

25.12.2020 08:12
Notre-Dame Foto: ,
Notre Dame.
debata

Členovia katedrálneho zboru Maîtrise Notre-Dame spievali vo vnútri stredovekej parížskej pamiatky oblečení v ochranných oblekoch a prilbách.

Katedrálny zbor vystúpil v redukovanej zostave: sólistku Julie Fuchsovú sprevádzalo 20 zboristov v doprovode huslistu a zapožičaného organu. Spievali pod vitrážami katedrály v zatemnenom kostole, ktorý sa z nebezpečnej fázy upratovania a čistenia dostáva do fázy rozsiahlej rekonštrukcie.

Speváci stáli v rozstupoch, aby mohli spievať bez rúšok, ktoré sú vo Francúzsku vnútri povinné.

Požiar katedrály Notre-Dame v Paríži.
Požiar katedrály Notre-Dame v Paríži.
+21Požiar katedrály Notre-Dame v Paríži.

Verejnosť nemohla vstúpiť dovnútra chrámu Notre-Dame a neočakáva sa, že by tak mohla urobiť pred rokom 2024. Koncert bol zaznamenaný a odvysielaný v televízii.

Diecéza označila tento koncert za „vysoko symbolický, poznačený emóciami a nádejou“ a za oslavu „hudobného dedičstva, ktoré sa datuje do stredoveku“.

Zbor Notre-Dame mával obvykle asi 60 koncertov ročne. Tradícia tohto zboru sa začala na prelome 12. a 13. storočia, keď sa začal stavať aj Chrám Matky Božej. Od osudného požiaru sa však stal putovným a vystupuje v rôznych iných parížskych kostoloch.

Požiar v apríli 2019 pohltil olovenú strechu katedrály a zničil jej vežu. Až začiatkom tohto mesiaca robotníci konečne stabilizovali miesto natoľko, aby mohli začať s jeho obnovou.

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #požiar #Notre Dame