Spevokol Zvon v Seredi viedol dirigent zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov

V Mestskom múzeu Sereď - Fándlyho fara pripravili výstavu k 95-ročnej histórii miestneho speváckeho zboru Zvon, ktorá čaká na svoju prezentáciu.

26.12.2020 12:30
debata

Zvon patrí k stáliciam sereďského kultúrneho života. Jeho dirigent Viliam Karmažin nielenže priviedol spevokol k viacerým významným oceneniam, ale vo svetovej Guinnessovej knihe rekordov je zapísaný ako najdlhšie slúžiaci dirigent v rokoch 1936 až 2012. Informovala o tom vedúca múzea Mária Diková.

„Pred vznikom spevokolu Zvon boli v Seredi iné spevokoly – v roku 1889 vznikol nemecký spevokol Unitas a v roku 1893 maďarský spevokol Vágszeredi Dalárda, ktorý sa udržal i počas 1. svetovej vojny až do roku 1918. Veľké zmeny v politike a hospodárstve, ktoré nastali po vyhlásení samostatnosti Československej republiky, vplývali aj na spoločnosť a kultúrne pomery v Seredi,“ uviedla Diková.

Myšlienka založiť spevácky zbor sa vynorila v roku 1924 s príchodom učiteľa, organistu Jána Fischera z Terchovej, ktorý vzbudil v Seredčanoch nadšenie pre hudbu a spev.

Hudobné teleso viedlo postupne viacero zanietených dirigentov, v čase pôsobenia zbormajstra Jozefa Bittnera mu pomáhal študent trnavského gymnázia Viliam Karmažin, ktorý po absolvovaní dirigentského kurzu získal diplom zbormajstra.

Pod jeho umeleckým vedením zbor získal mnohé úspechy na speváckych súťažiach a už v roku 1948 prvé miesto v Celoslovenských speváckych pretekoch v Košiciach. Karmažin Zvon dirigoval až do roku 2012, posledný koncert mal pri príležitosti svojich 90. narodenín. Od roku 2013 prevzal dirigovanie Sergej Mironov, ktorý Zvon vedie aj v súčasnosti.

Zbor okrem Česka a Slovenska spieval aj v Poľsku, Maďarsku, Rumunsku, Taliansku a Rakúsku. Členmi spevokolu boli básnik Vojtech Mihálik a bývalý riaditeľ opery Slovenského národného divadla Juraj Hrubant.

„Na výstave sú dokumenty z prvých rokov založenia spevokolu, fotografie a plagáty z vystúpení, kroniky a albumy, vyznamenania a poháre, nechýbajú výstrižky z dobovej tlače. Múzeum pripravilo tiež videoprezentáciu činnosti zboru z rokov 1925 až 2020,“ doplnila Diková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sereď #výstava #Viliam Karmažin #spevácky zbor #spevokol #Fándlyho fara