4 Tenoři: Sme vyťažení, ale baví nás to

Spája ich láska k muzikálom a filmovým melódiám, ale aj obdiv ku Karlovi Gottovi. Každý z nich má za sebou úspešnú kariéru ako sólový spevák, no ako štvorica sa výborne dopĺňajú. České zoskupenie 4 Tenoři, ktoré vzniklo v októbri 2017, tvoria Marian Vojtko, Pavel Vítek, Michal Bragagnolo a Jan Kříž. Pred pár mesiacmi vydali debutový album.

04.01.2021 14:00
4 Tenoři Foto:
Zoskupenie 4 Tenoři: Slovák Marian Vojtko a českí speváci Michal Bragagnolo, Pavel Vítek a Jan Kříž.
debata

Ako a kedy vznikol nápad založiť vaše kvarteto 4 Tenoři?

Vítek: Nápad vznikol náhodou. Producent Janis Sidovský nás všetkých štyroch obsadil do galakoncertu Pocta muzikálom, kde sme spievali s Českým národným symfonickým orchestrom pod vedením maestra Marcella Rotu, dvorného dirigenta Andreu Bocelliho. A jednu pesničku, To je ta chvíle, sme zaspievali spoločne. Pán dirigent nás pochválil, publikum bolo nadšené, a tak sme sa s pánom producentom dohodli, že budeme v spoločnom vystupovaní pokračovať.

Pod menom Traja tenori kedysi vystupovalo slávne trio operných spevákov – Luciano Pavarotti, Plácido Domingo a José Carreras. Inšpirovali vás, aby ste to skúsili aj vy?

Vojtko: Vôbec nie. Slovo tenor sa v našom prípade viaže k muzikálu. Tenor nie je len výsada operného sveta, tenor nájdete trebárs i v ľudovej piesni.

4 Tenoři počas koncertu v pražskej Lucerne. Foto: Archív 4 Tenoři
Lucerna 2019 4 Tenoři počas koncertu v pražskej Lucerne.

Ste teda operní alebo skôr muzikáloví speváci? Aký je váš repertoár?

Bragagnolo: My s Marianom máme operné vzdelanie, obaja sme v tom žánri aj účinkovali. Ja osobne v ňom stále pôsobím, spievam napríklad v opere Národného divadla v Prahe. Ale projekt 4 Tenoři stojí predovšetkým na muzikálových a filmových melódiách.

Vaše prvé turné a single boli úspešné, a tak ste vydali aj debutový album. Môžete ho stručne predstaviť?

Kříž: Pesničky sme vyberali cestou na koncerty. Každý z nás dal svoje tipy a z nich sa potom vybralo dvanásť konečných. Pôvodný výber bol široký, obsahoval vyše 70 skladieb, takže máme zásobu repertoáru na ďalšie roky. Nakoniec sme vybrali tie, ktoré radi spievame na koncertoch. K tomu sa pridalo dueto Krása s Luciou Bílou a tiež vianočný tradicionál Dny zázraků a přání.

Zatiaľ spievate prevažne filmové a muzikálové piesne. Nechcete skúsiť aj niečo iné, napríklad operu?

Vítek: Určite sa nechceme púšťať tam, kde by nám to nesedelo. Nemyslím si, že by som mal napríklad ja, ktorého doménou je pop a muzikál, spievať operu. My s Honzom sa držíme muzikálu a filmu.

Vojtko: Ale na druhej strane napríklad Michal na našich koncertoch spieva áriu Nessun Dorma, ja z klasickej hudby v rámci vianočných koncertov spievam Panis Angelicus.

4 Tenoři s Jozefom Zímou. Foto: Archív 4 Tenoři
Členovia skupiny 4 Tenoři s Josefem Zímou. 4 Tenoři s Jozefom Zímou.

Jeden z vás, Marian Vojtko, je Slovák. Neuvažovali ste o tom, že by ste do repertoáru zaradili aj nejaké slovenské piesne?

Vojtko: Rozhodne áno! Už som o nich chlapcom hovoril a na koncertoch na Slovensku ich budeme spievať. Skúsime ľudovú pieseň a dohovárame sa i s Mekym Žbirkom, že by sme zaspievali niektorý jeho hit.

Ako postupujete pri nahrávaní skladieb? Treba ich rozpísať pre štyri hlasy, rozdeliť, kto bude čo spievať. Rozhodujete o tom sami alebo vám s tým niekto pomáha?

Kříž: Máme aranžéra, ktorý pre nás pripravuje rozpis. Už vie, aká poloha je pre každého z nás najvhodnejšia. Máme dva vyššie tenory, Mariana a Michala, zatiaľ čo ja som stredný tenor a Pavel barytenor. Vďaka tomu máme farebne zaujímavé spektrum hlasov – aspoň kritici to hovoria.

Súčasťou vášho repertoáru sú piesne Karla Gotta, ktorý je vraj vaším vzorom. Poznali ste ho aj osobne?

Vítek: Poznali sme sa desaťročia. Spieval som na jeho jubilejných koncertoch, stretávali sme sa i v súkromí. Takže áno, je pre nás vzorom. Mal výnimočný hlas a vynikajúci repertoár.

Vojtko: Aj ja som mal šťastie sa s ním stretnúť, ovplyvnil každého z nás. Keď chcete spievať to najlepšie, ťažko nájdete pieseň, ktorú už pred vami nespieval Karel Gott.

Všetci štyria ste sa predtým venovali vlastným projektom. Budete v nich pokračovať, alebo je teraz pre vás prioritou vaše zoskupenie?

Kříž: Hráme v divadlách, tak v Prahe, ako aj v Liberci, Plzni či v Českých Budějoviciach. Michal spieva v operných inscenáciách, my s chlapcami v muzikáloch a určite v tom budeme všetci pokračovať.

Vítek: Sólové koncertovanie som neprerušil. Myslím, že ani Marian nie. Pravdou však je, že nás 4 Tenoři nielen časovo vyťažujú, ale hlavne bavia.

Chystáte sa vystúpiť aj na Slovensku?

Vojtko: Prvý koncert na Slovensku je naplánovaný na 19. júla 2021. Vystúpime na nádvorí Bratislavského hradu a veľmi sa na to tešíme.

Vítek: Spomínam si, ako sme s Marianom v Prešove a Bratislave účinkovali v muzikáli Dracula. Boli tam skvelí diváci a dúfam, že si znova užijeme podobnú atmosféru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #muzikál #tenor #tenorista #4 Tenori