Hudobná únia Slovenska: Výsledok dotačnej výzvy je fiasko

Výsledok dotačnej výzvy, ktorou chcelo ministerstvo kultúry koncom minulého roka pomôcť ľuďom pracujúcim v kultúre, nemožno hodnotiť inak ako fiasko. Tvrdí to Hudobná únia Slovenska (HÚS), ktorá poukazuje na fakt, že avizovaná pomoc pre "tisíce" tých, ktorí prepadli cez sito doterajšej štátnej pomoci, sa reálne pretavila do necelých 270 podporených žiadostí.

11.01.2021 15:00
debata

"Je zrejmé, že niečo sa neurobilo správne, konštatuje člen výboru HÚS Pavol Smolka. Pripomína, že únia viackrát po otvorení výzvy (23. 11. 2020) rezort kultúry upozorňovala na niekoľko rizík.

„Napríklad na to, že nastavenie podmienok spôsobí, že veľká časť potenciálnych žiadateľov ich nebude môcť splniť a na dotáciu tak nebude mať nárok. Tiež sme komunikovali, že 10 dní je jednoducho krátky čas na podanie žiadostí,“ ozrejmil Smolka, ktorý potvrdil, že k vytvoreniu a konzultovaniu výzvy zástupcovia ľudí v kultúrno-kreatívnom priemysle prizvaní neboli.

„Výsledok je ten, že opätovne prichádza pomoc neskoro, 10 mesiacov od začiatku pandémie, a iba pre malú časť postihnutých,“ dodal za HÚS.

Zdôraznil, že na neadresnosti dotačných výziev sa pravdepodobne nič nezmení, ak ministerstvo nebude chcieť riešiť problémy ľudí z nezriaďovanej kultúry priamo s ich zástupcami, a najmä na rovnocennej – partnerskej úrovni.

„Chybou je, že naše pripomienky berú ako kritiku, chybou je, že napriek snahe, ktorú im nechceme a nemôžeme uprieť, si nechcú uvedomiť, že doterajšie výsledky sú nedostatočné,“ komentoval Smolka postoj rezortu.

Dotačnú výzvu na pomoc ľuďom v technických a podporných profesiách v kultúrnom a kreatívnom priemysle spustilo ministerstvo 23. novembra 2020.

Výzva, ktorá bola otvorená do 3. decembra 2020, mala pomôcť pracovníkom a pracovníčkam v kultúrno-kreatívnom priemysle, ktorí v dôsledku súbehu závislej činnosti a samostatne zárobkovej činnosti vypadli z predchádzajúcich dotačných schém pomoci.

Ako zdôraznila ministerka Natália Milanová (OĽaNO), vo veľkom počte prípadov išlo o ľudí, ktorí v dôsledku pandémie úplne stratili príjem zo slobodného povolania, tvoriaci hlavnú časť príjmu a drobný príjem zo závislej činnosti im nepostačil na prežitie.

V dôsledku súbehu však nemali nárok na finančnú pomoc štátu. V novembrovej výzve MK mali preto oprávnení žiadatelia možnosť získať za obdobie marec – september 2020 za každý mesiac 540 eur, teda celkovo 3 780 eur.

Ministerka kultúry na tlačovej konferencii pri spúšťaní výzvy uviedla, že očakáva tisícky záujemcov, ale po troch dňoch priznala, že je šokovaná malým počtom adresovaných žiadostí.

Výsledky výzvy, počet schválených žiadostí, komunikovalo ministerstvo v piatok (8. 1. 2021), vyše mesiac po jej uzatvorení. Medzi úspešných žiadateľov prerozdelí 853 200 eur.

Ministerstvo tiež plánuje v najbližších týždňoch spustiť ďalšiu výzvu, ktorá bude určená pre občianske združenia, neziskové organizácie a nadácie dlhodobo vykonávajúce činnosť v sektore kultúry.

Rezort pripomína, že do marca je aktuálna výzva, ktorú spustilo MK v spolupráci s ministerstvom hospodárstva a ktorá je určená pre firmy v kultúrno-kreatívnom priemysle, ako sú s. r. o., akciové či komanditné spoločnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #kultúrna politika #Hudobná únia Slovenska #dotačná výzva