Brexit dobehol umelcov. Protestuje Dua Lipa aj Thom Yorke

Britský odchod z Európskej únie skomplikoval hudobníkom usporadúvanie koncertných turné a cestovanie medzi britskými ostrovmi a kontinentom. Nezhoda medzi Londýnom a Bruselom v tejto otázke totiž viedla k situácii, keď muzikanti musia pri cestách dlhších než 30 dní žiadať o vízum rovnako ako ktokoľvek iný, upozornila agentúra AFP.

12.01.2021 12:55 , aktualizované: 14:18
Dua Lipa 2020 Foto:
K podpore výnimky pre britských umelcov pri cestách do EÚ vyzvala svojich fanúšikov aj speváčka Dua Lipa.
debata

Proti nastupujúcim pravidlám sa vymedzili napríklad Thom Yorke zo skupiny Radiohead či speváčka Dua Lipa, ktorí vyzývajú k podpísaniu požiadavky odbremeniť profesionálnych hudobníkov a ďalších umelcov od vízovej povinnosti.

Podľa informácií denníka The Independent odmietol Londýn štandardný návrh Bruselu, aby umelci a tvorcovia boli oslobodení od vízovej povinnosti pri pobyte až do troch mesiacov, pretože britská vláda nechce to isté povoliť umelcom z EU, ktorí mieria do Spojeného kráľovstva.

Yorke povedal o vláde premiéra Borisa Johnsona, že je „bez chrbtovej kosti“, zatiaľ čo frontman indie kapely The Charlatans Tim Burgess obvinil britských lídrov, že „zaobchádzajú s umelcami s dešpektom“.

Hovorca britského premiéra však v reakcii na správu denníka podľa AFP uviedol, že Británia prišla s „ambicióznym návrhom“ týkajúcim sa pohybu pri obchodných cestách, ktorý by zahŕňal i hudobníkov, EU ho však odmietla.

Nech už vinu za súčasnú situáciu nesie ktokoľvek, britskí hudobníci si pri cestách presahujúcich 30 dní musia žiadať o vízum v EU, preukázať, že majú k dispozícii dostatočné množstvo peňazí a tiež dodať potvrdenie o sponzorovaní od organizátora akcie, napísal The Independent. Pre umelcov sú to ďalšie náklady, podotkla AFP. Nové pravidlá platia od 1. januára, keď sa skončilo prechodné obdobie po brexite.

Petícia proti týmto novým vízovým povinnostiam pre hudobníkov a umelcov už nazbierala 247 000 podpisov. Svojich fanúšikov k jej podpore vyzvali napríklad Dua Lipa, Thom Yorke zo skupiny Radiohead alebo Louis Tomlinson z One Direction.

Hudobníci vrátane Louisa Tomlinsona z One Direction a bývalého člena skupiny Boyzone Ronana Keatinga vyzvali fanúšikov, aby podporili kampaň, v ktorej žiadajú „neobmedzené pracovné povolenie pre pracovníkov v kultúre“. S takýmto vízom by sa po celej EÚ mohli slobodne pohybovať profesionáli z oblasti cestovného ruchu, hudobného či filmového priemyslu či športovci.

Horace Trubridge, generálny tajomník britskej Hudobnej únie (MU), uviedol, že odmietnutie ponuky EÚ zo strany Británie je „takmer neuveriteľné“ v situácii, keď „britský hudobný biznis bol zničený (chorobou) COVID-19“ a zrušené boli stovky koncertov, turné, festivalov a pravidelných koncertov.

Muzikant Thom Yorke Foto: Reuters, TONY GENTILE
Thom Yorke Muzikant Thom Yorke

Minulý týždeň organizátori britských hudobných festivalov uviedli, že pandémia napáchala škody na ich priemysle, a varovala, že takéto podujatia „môžu nadobro zmiznúť“, ak im vláda neposkytne väčšiu podporu.

Na hudobnom priemysle sa neblaho prejavuje šírenie covidu-19 a s ním spojené obmedzenia, kvôli ktorým je možnosť návratu k turné, ale i koncertom vo vnútorných priestoroch a festivalom odsunutí na neurčito.

Britský minister Nicholas True uviedol, že je nepravdepodobné, že rozhovory s Bruselom o bezvízovom styku pre umelcov boli v blízkej budúcnosti obnovené.

debata chyba
Viac na túto tému: #turné #Brexit