Zomrel hudobný režisér Leoš Komárek, nahrával Prúdy aj Collegium Musicum

Vo veku 88 rokov zomrel hudobný režisér Leoš Komárek. Informoval o tom Martin Jurčo zo Slovenského rozhlasu v Bratislave.

13.01.2021 11:29
úmrtie, sviečka, pohreb Foto:
debata

Komárek v roku 1958 absolvoval štúdium hudobnej výchovy na Vysokej škole pedagogickej v Bratislave. Od roku 1952 pôsobil ako zvukový majster v bratislavskom štúdiu Československého rozhlasu, neskôr sa stal hudobným režisérom. Stál pri nahrávkach generácie speváčky Gabriely Hermelyovej, od 60. rokov sa spolupodieľal na formovaní celkového zvuku nahrávok Tanečného orchestra Československého rozhlasu v Bratislave, ktorý vznikol v roku 1961. V tomto období bol rovnako obhajcom bigbítovej éry populárnej hudby, nahrával Prúdy, Beatmenov i Collegium Musicum.

Od 70. rokov spolupracoval aj na formovaní najmä operných nahrávok, na pôde bratislavského rozhlasu pripravil napríklad opery Krútňava, Svätopluk či Rozsudok a zo svetového repertoáru to bola napríklad Bohéma. Komárek pôsobil v bratislavskom rozhlase do polovice 80. rokov. V roku 1986 bolo otvorené nahrávacie štúdio vydavateľstva Opus a Komárek využil ponuku pracovať v tomto prostredí a stal sa hudobným šéfrežisérom. Venoval sa tiež žánru populárnej hudby.

Leoša Komárka si Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) prostredníctvom jeho spomínania na aktívne roky pripomenie na Rádiu Regina vo štvrtok 14. januára po 22:30 v relácii Bez slov, v ktorej odznejú aj niektoré kľúčové nahrávky, na ktorých sa spolupodieľal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Leoš Komárek