Dcéra Paula McCartneyho nakrúca dokumentárny film o štúdiu Abbey Road

Dcéra bývalého člena slávnej britskej skupiny Beatles Paula McCartneyho nakrúca celovečerný dokumentárny film o legendárnom londýnskom nahrávacom štúdiu Abbey Road.

16.01.2021 15:00
debata
Obal legendárneho albumu skupiny Beatles Abbey... Foto: EMI
The Beatles - Abbey Road Obal legendárneho albumu skupiny Beatles Abbey Road.

Snímka fotografky Mary McCartneyovej sa bude volať If These Walls Could Sing (Keby tieto steny mohli spievať). Podľa agentúry DPA ide vôbec o prvý taký dokument o tomto slávnom štúdiu, kde aj skupina Beatles v 60. rokoch minulého storočia nahrala väčšinu svojich piesní.

Štúdio Abbey Road v Londýne oslávi v novembri tohto roku 90 rokov svojej existencie. Asi najviac ju preslávil album skupiny Beatles z roku 1969, ktorý niesol práve jeho meno. Známa fotografia na obale tej platne zachytáva štvoricu hudobníkov pri prechádzaní ulice cez priechod pre chodcov.

„Niektoré z mojich prvých spomienok pochádzajú z obdobia, ktoré som trávila na Abbey Road,“ uviedla 51-ročná Mary McCartneyová.

„Už dávno som chcela rozprávať príbeh tohto historického miesta,“ dodala umelkyňa, ktorá prišla na svet ako najstaršie dieťa ex-Beatlea a jeho zosnulej ženy Lindy.

Na nový dokumentárny film sa teší aj šéfka štúdia Isabel Garveyová. „Keby tieto steny mohli rozprávať. Už som prestala počítať, koľkokrát som tieto slová počula,“ povedala v narážke na chystaný projekt.

Ten má podľa tvorcov pozostávať z rozhovorov s mnohými známymi osobnosťami, pohľadu do zákulisia i skvelej hudby.

Abbey Road Studios, ako znie pôvodný názov miesta, sa na nahrávanie hudby využíva už od roku 1931, keď tam zavítal skladateľ Edward Elgar.

Slúži aj súčasným muzikantom akými sú Kanye West či Adele, no skladby tam nahrával už i slovenský spevák Miroslav Žbirka. Budova Abbey Road je dnes chránenou kultúrnou pamiatkou.

debata chyba
Viac na túto tému: #nahrávacie štúdio #dokumentárny film #Abbey Road #Paula McCartney