Phil Collins oslavuje sedemdesiatku. Je jedným z najbohatších hudobníkov sveta

Britský spevák, hudobník a skladateľ Phil Collins, ktorý sa narodil 30. januára 1951, sa preslávil najmä ako frontman legendárnej kapely Genesis. Osemnásobný držiteľ cien Grammy sa zároveň radí i k najviac zarábajúcim sólovým umelcom všetkých čias, napriek tomu pôsobí ako nenápadný, obyčajný chlapík.

28.01.2021 16:04
Phil Collins Foto: ,
Hudobník Phil Collins.
debata

Svoju hudobnú kariéru už pred časom zavesil na klinec, na koncertné pódiá sa ale prednedávnom znovu vrátil.

Collins, ktorý predal viac ako 150 milionov sólových albumov, patrí k najúspešnejším hudobníkom svojej generácie a v 80. rokoch dokonca dosiahol 40 prvých miest v singlovej UK Top 40, čo sa vtedy nepodarlo žiadnemu inému umelcovi. Popredné priečky hitparád obsadili jeho hity In The Air Tonight, Against All Odds, Two Hearts a You Can't Hurry Love a popri tom stíhal ďalšie albumy a turné s Genesis.

Rodák z anglického Chiswicku na predmestí Londýna navštevoval hereckú strednú školu a s úspechom vystupoval v londýnskom West Ende v muzikáli Oliver. Už od detstva ale boli jeho najväčšou hudobnou láskou bubny. „Najradšej hrám na bicie. To mi ide najlepšie a ide to zo mňa,“ zveril sa pred rokmi.

Vystupoval s rôznymi formáciami, kým sa v roku 1970 na inzerát dostal k mladej skupine s názvom Genesis. Ako neskôr spomínal kolega Tony Banks, Collins bol po svojom príchode „zďaleka najlepším muzikantom v kapele“. Ďalších päť rokov spoza bicích pomáhal Genesis stať sa jednou z najzásadnejších a komerčne najúspešnejších artrockových formácií histórie.

V roku 1975 Genesis opustil frontman Peter Gabriel a jeho part trochu prekvapivo prevzal práve Collins. S Collinsom v úlohe hlavného vokalistu sa Genesis pustili popovejšou cestou, ich komerčný potenciál tým však neutrpel, skôr naopak. Každá z deviatich štúdiových platní sa dostala do prvej desiatky britskej hitparády a napríklad albumy Abacab, Genesis, Invisible Touch a WeCan't Dance sa ocitli na samom vrchole. Genesis celkom predali okolo 150 milionov nosičov.

Súbežne s účinkováním v Genesis začal Collins rozbiehať svoju sólovú kariéru. Skladať vlastné piesne začal až niekedy okolo roku 1980, kedy sa mu rozpadlo prvé manželstvo. Hneď jeho prvý album Face Value (1981) sa prekvapivo stalo svetovým hitom. Rovnako ako Hello, I Must Be Going! (1982), No Jacket Required (1985) alebo … But Seriously (1989).

Deväťdesiate roky byli pre Collinsa nemenej úspešné. Bodoval v hitparádach, hosťoval na albumoch iných slávnych muzikantov a založil aj pravý jazzový band. V roku 1995 opustil druhú manželku a o rok neskôr dal zbohom aj Genesis a šiel ďalej svojou vlastnou cestou.

Pre Collinsove albumy je typické, že atmosféra odráža jeho osobní zážitky. Krach druhého manželstva sa podpísal na jeho najsmutnejšom albume Both Sides (1993) a keď v roku 1996 vydal „roztancovaný“ singel Dancing into the Light, bolo razom jasné, že naopak prežíva slnečné dni.

Kto sledoval stránky bulvárnej tlače, bolo mu jasné, že dôvodom bola švajčiarska modelka Orianne. So svojou treťou manželkou sa presťahoval z Anglicka k Ženevskému jazeru a narodili sa im dve deti (z predchádzajúcich manželstiev má ďalších troch potomkov. V roku 2008 však aj tento vzťah skončil rozchodom.

Rozlúčkové turné zorganizoval Collins už v roku 2005 a zakončil ho koncertom v Prahe. O dva roky neskôr sa Genesis znovu vydali na koncertnú šnúru a Collins u toho nemohol chýbať. Potom dal však hudbe na dlho zbohom, jedným z dôvodov boli zdravotné problém, ktorými trpel. Na sólovú dráhu sa vrátil v roku 2015. „Myslel som si, že budem v pokoji odpočívať,“ uviedol k svojmu návratu. „Ale vďaka fanúšikom, mojej rodine a podpore niektorých mimoriadnych umelcov som znovu objavil svoju vášeň pre hudbu a koncertovanie. Nastal čas si to všetko zopakovať a som naozaj nadšený. Príde mi to ako správna vec,“ povedal Collins.

V rámci turné Still Not Dead Yet Live (Ešte stále nie som mŕtvy) sa v júni 2019 predstavil aj v Prahe. Nadšené reakcie publika vyvolal aj napriek tomu, že väčšinu koncertu odspieval posediačky. Vlani ohlásila návrat na pódiá aj kapela Genesis, ktorá by mala s Collinsom za mikrofónom vyraziť na koncertné turné na jeseň tohto roku.

Collins píše aj filmovú hudbu – v roku 1999 dostal Oscara za pieseň You'll Be in My Heart, ktorú naspieval a zložil pre animovaný film Tarzan. Na striebornom plátne sa občas aj sám objavil, najznámejšia je titulná úloha v snímke Buster (1988). Je dlhodobo aktívny tiež v charite, najmä prostredníctvom nadácie princa Charlesa Prince's Trust a vlastní Little Dreams.

debata chyba
Viac na túto tému: #narodeniny #Phil Collins