Španielsky raper má ísť do väzenia - urazil kráľa

Španielsky raper známy pod umeleckým menom Pablo Hasél má nastúpiť do väzenia pre sporný zákon, ktorý trestá urážku kráľovskej koruny.

31.01.2021 14:00
debata

O prípade informoval denník El País. Spevák má stráviť za mrežami deväť mesiacov a jeden deň, pretože sa o monarchii vyjadroval hanlivo na Twitteri a v jednej piesni.

V rokoch 2014 až 2016 zverejnil Hasél, ktorého občianske meno je Pablo Rivadullo Duró, vyše 60 príspevkov na sociálnej sieti Twitter, kde bývalého kráľa Juana Carlosa I. a jeho nástupcu Felipeho VI. obvinil z mnohých zločinov, vrátane vraždy či korupcie.

Na sociálnych sieťach sa tiež vyjadril pochvalne o príslušníkoch katalánskej povstaleckej organizácie GRAPO, ktorých členov v krajine väznia za teroristické útoky alebo prepadávanie bánk. Tým sa podľa žalobcov dopustil i podpory terorizmu.

Súd uznal argumenty žalobcov, že výroky speváka predstavujú „reálne riziko“. Obžaloba okrem iného poukazovala na skutočnosť, že spevákov účet na Twitteri sledovalo viac ako 50-tisíc ľudí a dnes je ich už dvakrát toľko.

Súd raperovi pôvodne vymeral vyšší trest – až dva roky odňatia slobody, ale najvyšší súd mu v máji minulého roka sadzbu upravil na spodnú hranicu trestu. Justičné orgány speváka už vyzvali k nástupu do väzenia.

Španielsko už v minulosti za zákon postihujúci urážku kráľovskej koruny čelilo kritike. Ľudskoprávne organizácie poukazovali na to, že tento právny akt možno zneužívať na omedzovanie slobody prejavu.

Napríklad v roku 2007 súd s odvolaním sa na tento zákon nariadil zabavenie republikánskeho satirického magazínu El Jueves. Ten vtedy zverejnil na titulnej stránke kresbu zobrazujúcu súlož niekdajšieho princa Felipeho s jeho manželkou Letiziou.

Pravdou však zostáva, že bývalý španielsky kráľ Juan Carlos naozaj nemá „čistý štít“. V roku 2014 sa vzdal trónu práve pre podozrenia z korupcie, prania špinavých peňazí a daňových podvodov.

Španielske úrady proti nemu vlani začali už tretie vyšetrovanie. Prokuratúra dokonca preverovala i jeho manželku a ďalších príbuzných.

Bývalý panovník z obáv, aby neskončil vo väzení, preto v auguste uplynulého roka opustil svoju vlasť a útočisko našiel v Spojených arabských emirátoch, kde má priateľský vzťah s poprednými politikmi.

debata chyba