Zomrel hudobný skladateľ Ladislav Štaidl

Známy český skladateľ Ladislav Štaidl, dlhoročný kapelník Karla Gotta, skonal vo veku 75 rokov. K jeho dlhším zdravotným problémom sa pridal COVID-19.

31.01.2021 10:40
debata (13)
Skladateľ Ladislav Štaidl a jeho syn Arthur... Foto: Profimedia.sk
Ladislav Štaidl a jeho syn Arthur Štaidl Skladateľ Ladislav Štaidl a jeho syn Arthur Štaidl na archívnej snímke.

Správu o úmrtí Ladislava Štaidla ako prvý priniesol server českého bulvárneho denníka Blesk.

Štaidl vyštudoval klavír a kompozíciu. Ako hudobník začínal v roku 1962 so skupinou Crazy Boys, potom s bratom Jiřím Štaidlom, ktorý sa rýchlo presadil ako dobrý a nadaný textár.

Podieľal sa na činnosti pražského klubu Olympic a potom pracoval pre známe pražské divadlo Semafor, kde sa zoznámil so spevákom Karlom Gottom.

Štaidl preňho zložil hity ako Trezor či Kávu si osladím. Spolu s ním a bratom Jiřím, ktorý pre Gotta písal texty, založili v roku 1965 Divadlo Apollo a so spevákom absolvovali tiež polročný koncertný pobyt v americkom meste Las Vegas.

Po okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy zostali všetci traja – súrodenci Štaidlovci aj s Gottom v západnom Nemecku a zvažovali, že sa do vlasti už nevrátia, čo si však napokon po dohode Gotta s vtedajším prvým tajomníkom KSČ Gustávom Husákom rozmysleli. Štaidlov brat Jiří krátko na to, v októbri 1973, tragicky zahynul pri autonehode.

Štaidl zložil hudbu k asi 80 televíznym a celovečerným filmom a vyše 200 piesní. V roku 1984 dostal jeho orchester ocenenie Zlatá platňa za štyri milióny predaných albumov a v roku 1992 zase on ako skladateľ Diamantovú platňu za desať miliónov predaných hudobných nosičov.

Skladby komponoval najmä pre Karla Gotta, Dalibora Jandu (Oheň, voda, vítr), ale aj pre Darinu Rolincovú či Ivetu Bartošovú.

Spevák Karel Gott s orchestrom Ladislava... Foto: Anatoliy Garanin / Sputnik / Profimedia
Spevák Karel Gott s orchestrom Ladislava Štaidla na vystúpení v niekdajšom ZSSR začiatkom 70-tych rokov. Spevák Karel Gott s orchestrom Ladislava Štaidla na vystúpení v niekdajšom ZSSR začiatkom 70-tych rokov.

Štaidl získal i titul zaslúžilého umelca, no v roku 1992 ukončil kariéru a ďalej sa venoval už len podnikaniu. Napísal tiež knihy Víno z hrozien, Desiaty kľúč a Randez-vous s pani Zuzanou.

Niektoré známe piesne naspieval i sám, ako Jsou dny, kdy svítá o něco dřív alebo Mží ti do vlasů. Pre svoju vtedajšiu partnerku Ivetu Bartošovú, s ktorou mal syna Artura, zložil piesne ako Když láska schází, Málo mě zná či Dva roky prázdnin.

Štaidl mal dlhodobobé zdravotné problémy, liečil sa na rakovinu krku a museli mu zobrať jednu obličku. Syn Artur ho dal preto 7. januára tohto roku previezť do nemocnice, kde sa k ťažkostiam pridružilo ochorenie COVID-19.

Hoci ho umiestnili na ARO, jeho stav sa postupne zhoršoval a napokon boj o život prehral. 10. marca 2021 by oslávil 76 rokov. Okrem Artura po ňom zostali ďalšie tri deti, ktoré mal s bývalou manželkou Annou.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #úmrtie #hudobný skladateľ #Ladislav Štaidl