Spevák Tony Bennett má Alzheimerovu chorobu, no stále spieva

Americkému spevákovi Tonymu Bennettovi diagnostikovali Alzheimerovu chorobu. Vo svojom najnovšom čísle o tom informoval časopis AARP špecializujúci sa na problematiku staroby.

03.02.2021 07:00
Lady Gaga a o 60 rokov starší Tony Bennett Foto: ,
Speváčka Lady Gaga a Tony Bennett pri preberaní ceny za spoločný album duetov Cheek To Cheek.
debata (1)

Spevák ale cvičí hlas a dvakrát týždenne spieva za sprievodu svojho dlhoročného pianistu Lee Musikera. AARP Bennettov stav opísal ako „stále sa vynárajúce vzácne chvíle jasného uvažovania a uvedomovania“. Spieva vraj ale stále veľmi ľahko a čisto. Príznaky choroby sa u neho prejavili už v roku 2016.

Štyridsaťdeväť ročný Bennett má za sebou sedemnásťročnú kariéru. „Už to nie je ten Tony, ktorého si pamätám, ale keď spieva, tak je to stále on,“ povedala jeho manželka Susan.

Choroba ovplyvňuje schopnosť pamätať si nedávne udalosti, preto spevák niekedy nevie, kde sa práve nachádza. Spoznáva ale svojich blízkych, hovorí s nimi, no poskytnúť interview už nedokáže.

Bennett dlho natáčal aj koncertoval, v roku 2014 vydal spoločný album s Lady Gaga s názvom Tony Bennett & Lady Gaga: Cheek to Cheek. Pri stretnutiach v rokoch 2018 až 2020 so speváčkou nakrútil nahral ešte jeden album duetov.

Podľa amerického združenia Alzheimerovej choroby žije v USA s touto chorobou päť miliónov Američanov a demenciou trpí desatina ľudí starších ako 65 rokov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tony Bennett