Boh Vajec: Mladá hudba rastie v Senici

Boh Vajec je umelecký pseudonym Richarda Grimma a je len jedným z mnohých hudobných projektov, v ktorých má talentovaný multiinštrumentalista zo Senice prsty.

03.02.2021 11:00
BOH VAJEC Foto:
Tvorbu Boha Vajec možno bez zaváhania označiť ako umelecky náročnú, no nie v zmysle kladenia intelektuálnych nárokov na poslucháča.
debata

Boha Vajec v rádiách zatiaľ nehrávajú, no je len otázkou času, kedy ho objavia. Zrejme ho skôr budeme počuť ako God and Eve. Ako člena popovej kapely, ktorú založil s hudobníčkou a speváčkou Evou Sajanovou. Čoskoro vydávajú EP a sú nominovaní v ankete Radio Head Awards v kategórii objav roka.

Štúdio má doma

Debutový album punk si Richard Grimm vydal koncom minulého roka sám s jasným zámerom – zachovať si absolútnu autorskú slobodu. Ak však natrafí na vydavateľov s podobným cítením, spolupráci sa nebráni. Tvorbu Boha Vajec si môžu vypočuť predplatitelia služby Spotify. Richard Grimm začínal v dnes už neexistujúcej kapele Max Bazowski, v kapele Raptor Koch sedí za bicími a za zmienku rozhodne stojí aj recesistické zoskupenie Sokolská 18. Okrem toho študuje skladbu na pražskej HAMU a priznáva, že iné ako hudbu ani nerobí. A robí ju stále.

"Robím to, pretože ma to baví a s výsledkom som spokojný, preto by som chcel, aby to ľudia počuli.” Debutový album nazval jednoducho punk, lebo vznikal v jeho domácom štúdiu a takmer všetko, čo na ňom počuť – a nie je toho málo – nahral Richard Grimm sám. Punk teda v prenesenom význame definuje nielen proces, ale aj Richardov prístup k autorskej tvorbe. Jeho hudba je hravá, signifikantné pre jeho už teraz zadefinovaný štýl sú vtipný nadhľad, vrstvenie, kolážovité prelínanie a melodickosť. Zvukovú farebnosť a dynamické zmeny však obopína harmónia. Kompozične náročné skladby klamú telom, teda humorom, a ten je esenciálny. Punk je sexy, lebo je to čistá radosť z tvorby bez kompromisov.

Najprv klasika, potom zábava

"Bežní hudobníci tento svet nepoznajú, mám možnosť vzdelávať sa v notácii a písať pre obsadenia, ktoré nie sú dnes úplne zaužívané a na klubovej scéne vonkoncom nie,” odpovedá Richard na otázku, ako ho ovplyvňuje štúdium klasickej hudby. "Vedomosti sú dôležité a užitočné, umožňujú mi premýšľať v širších rámcoch a inak. Aj pri tvorbe, ktorú vydávam ako Boh Vajec či God and Eve.”

Richardovu tvorbu možno bez zaváhania označiť ako umelecky náročnú, no nie v zmysle kladenia intelektuálnych nárokov na poslucháča. Ten sa baví rovnako ako on a zakaždým objavuje nové detaily. Nástrojmi sú aj reálne ruchy nahrané v teréne pri pozorovaní senickej každodennosti. A vynaliezavý nadhľad sa zrkadlí aj v insitne jednoduchých, často ironických textoch nielen v slovenčine, ale aj v angličtine, češtine či vo francúzštine.

"Nikto nie je taký hrdina, aby vymyslel úplne nové veci len tak z ničoho nič. Každého ovplyvňuje do značnej miery jeho okolie. Do mojej tvorby sa prirodzene dostáva to, čo práve počúvam. Keď vznikal punk, počúval som francúzsku kapelu Aquaserge a Ali ibn Rachid. V tejto hudbe som sa celkom našiel.”

V tvorbe Boha Vajec možno rozpoznať aj odkaz Jara Filipa či Mariána Vargu, no aj takéto prirovnania sú len chabou snahou zaškatuľkovať ho. Azda najuspokojivejší by bol výraz avantgardný, priekopnícky či experimentálny a odosobnenie sa od módnosti a trendov.

Len nehrať na city

"Nechcem sa hrať na to, že do pesničiek vkladám veľké, hlboké myšlienky a pocity. V mojej hudbe to nie je potrebné a seriózny pátos mi aj tak veľa nehovorí. Mám rád umenie, ktoré je vážne a zdieľa nejaký odkaz, no zároveň sa na nič nehrá. Snažil som sa tomu priblížiť. Aby to bolo kvalitné, ale aj zábavné.”

Na punku počuť celú kapelu, no v skutočnosti každý element, okrem spevu a huslí (tie Richard neovláda) zastúpil sám. "Tak trochu viem hrať na všetko. Aj spievať viem, ale radšej rozprávam.” Richardov polospev počuť napríklad v skladbe venovanej Senici, kde je všetko, kam oko dovidí, náhodné. Na albume spolupracoval so speváčkou Evou Sajanovou, ktorá rozumie Richardovej poetike. "Evu som nechal robiť voľne, vybral som si, čo sa mi hodilo a upratal to.” S mladou hudobníčkou tvorí Richard Grimm aj kapelu God and Eve. "V God and Eve vymýšľa texty, spieva a prichádza s nápadmi Eva. Ja som ten chlapík, ktorý vymyslí bicie, basu, aranžuje a snaží sa to posunúť o niečo ďalej. No robíme všetko spolu,” uzatvára hudobník.

Hudba God and Eve chce byť kvalitným popom a ako Boh Vajec sa bude Richard Grimm naďalej zabávať. A popri tom všetkom má tento rok v pláne vydávať aj klasiku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaro Filip