Balada Wind of Change obletela svet pred 30 rokmi

"Follow the Moskva, down to Gorky Park, listening to the wind of change." (Sledujem rieku Moskva, dole k Parku Gorkého, načúvajúc vetru zmeny.) Tak sa začína rocková balada skupiny Scorpions, ktorá sa už stala legendou.

07.02.2021 11:00
Scorpions Foto:
Singel kapely Scorpions prekonal predajnosťou aj svetoznámy hit skupiny Queen Bohemian Rhapsody.
debata

Ak sú totiž melódie, ktoré sa v mysliach ľudí viažu k istým udalostiam, tak pieseň Wind of Change určite patrí k revolúciám, ktoré Európu zbavili železnej opony. Najpredávanejší nemecký singel s touto skladbou však vyšiel až o niečo neskôr – vo februári 1991.

Ako je možné, že sa pieseň Wind of Change (Vietor zmeny) spája práve s revolučným obdobím roku 1989? Môže za to jej oneskorené vydanie.

Skladba v skutočnosti vznikla oveľa skôr, už v septembri 1989 – mesiac po tom, čo sa západonemecká skupina Scorpions vrátila z hudobného mierového festivalu v Sovietskom zväze (ZSSR). V tých končinách to bolo nevídané podujatie – akýsi „socialistický Woodstock“, kam prišlo až 260-tisíc divákov.

Podľa lídra kapely Klausa Meineho to boli práve zážitky z Moskvy, ktoré ho inšpirovali k zloženiu piesne.

„Jedného večera sme tam boli všetci spolu – nemeckí, ruskí a americkí hudobníci, novinári aj príslušníci sovietskej armády. Všetci na jednej lodi na rieke Moskva smerujúcej k Parku Gorkého. To bola tá vízia: celý svet na jednom člne a každý rozpráva rovnakým jazykom – hudbou,“ opísal spevák pre denník Hamburger Abendblatt.

Členovia Scorpions ZSSR trocha poznali, už v roku 1988 odohrali desať koncertov vo vtedajšom Leningrade, ale vrelé prijatie v Moskve ich aj tak prekvapilo.

„Rusi nás vítali s otvoreným náručím,“ zaspomínal si Meine pre televíziu Deutsche Welle. Bola to teda atmosféra gorbačovovských reforiem, glasnosti a perestrojky, ktorá podnietila zrod piesne.

Mala pritom v sebe takú silu, až sa špekulovalo, či nepochádza z dielne CIA, čo už pôsobí ako dosť úsmevná historka. Podľa amerického investigatívneho reportéra Patricka R. Keefea, ktorý sa tým seriózne zapodieval, je táto obľúbená balada dokonca jednou z najvplyvnejších piesní minulého storočia.

Jej spájanie so zvrhnutím totalitných režimov sa však objavilo až dodatočne. Skladba totiž prvý raz vyšla až v novembri 1990 na albume Crazy World, kde sa „stratila“ a v hitparádach nebodovala. Jej obrovský úspech prišiel až po 3. februári 1991, keď ju opäť vydali, no tentoraz ako singel.

Wind of Change sa následne prehnala svetom ako skutočný vietor. Prerazila do hitparád od USA až po Austráliu. Michail Gorbačov dokonca členov kapely v roku 1991 prijal v Kremli a v Poľsku im udelili cenu mieru.

Z ich slávneho singla sa odvtedy predalo už vyše 15 miliónov kusov, čím prekonal aj svetoznámy hit skupiny Queen Bohemian Rhapsody (1975). A videoklip k piesni má na portáli YouTube takmer 825 miliónov pozretí.

Wind of Change sa tak vo svete stal najúspešnejšou piesňou nemeckej skupiny v histórii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pieseň #Scorpions