Nevydané nahrávky Ivana Krala vychádzajú vďaka jeho manželke

Ivana Krala, skladateľa, hudobníka, speváka a producenta, zapísaného do histórie svetového roku predovšetkým vďaka spolupráce s Patti Smith, Iggy Popom a Johnom Cale, pripomína po roku od jeho smrti kolekcia nikdy nevydaných nahrávok Undiscovered.

07.02.2021 17:00
debata
Ivan Kral forever Foto: Robert Tichy
Ivan Kral forever Ivan Kral forever

Album Undiscovered zostavila manželka a dlhoročná spolupracovníčka Ivana Krala Cindy Hudson. „Po Ivanovej smrti som roztriedila všetky jeho veci a našla som mnoho nahrávok a videozáznamov – demonahrávky, melódie, nápady, kúsky filmov – často v predpotopných formátoch a zaznamenané v priebehu niekoľkých desaťročí,“ priblížila Hudson. „Postupne sa tým prepracúvam, časom bude k vydaniu určite viac hudobného materiálu.“

Nikdy nevydané nahrávky vychádzajú v autentickej podobe a sú zostavené zo starších aj niekoľkých posledných piesní, na ktorých spolupracoval Ivan ako autor hudby a Cindy ako textárka.

Tak to bolo aj v prípade všetkých posledných albumov tohto výnimočného hudobníka. „Ivan mal pri skladaní svoj postup. Na konci museli všetky piesne obstáť skúšku. Tá spočívala v tom, že hudba musela znieť skvelo pri rýchlej jazde autom, keď vás ohlušuje víchor cez otvorené okná. Ak to tak bolo, tak si ich Ivan nechal. Piesne na albume Undiscovered týmto testom prešli," uzatvára Hudson.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Iggy Pop #Patti Smith #Ivan Král