Odišla legenda džezu Chick Corea

Legendárny americký džezový klavirista a skladateľ Chick Corea zomrel vo veku 79 rokov, oznámila vo štvrtok večer agentúra AFP. Virtuózny hráč na klávesové nástroje po viac ako päť desaťročí trvajúcej hudobnej dráhe podľahol v utorok vzácnej forme rakoviny, uviedol server Rolling Stone s odvolaním na oznámenie, zverejnené na hudobníkovej stránke na facebooku.

12.02.2021 05:50 , aktualizované: 12:00
Chick Corea Foto: ,
Chick Corea na snímke z roku 2007 pri odovzdávaní cien Grammy.
debata (3)

Corea bol jednou z najväčších ikon súčasného džezu, o čom svedčí aj to, že sa stal štvrtým najčastejšie nominovaným umelcom v histórii cien Grammy. Až 63-krát ho na ňu nominovali a 23-krát ju získal.

Corea sa presadil už na začiatku 60. rokov minulého storočia, keď spolupracoval so Stanom Getzom, Herbiem Mannom a ďalšími hudobníkmi a podieľal sa na raketovom rozšírení elektrickej džezovej vlny.

Neskôr v tom istom desaťročí sa pridal ku kapele Milesa Davisa, kde zohral kľúčovú úlohu tým, že slávnemu trubkárovi pomohol s prechodom k modernejšie­mu zvuku.

Po práci s Davisom založil vlastnú priekopnícku kapelu Return to Forever. V nasledujúcich dekádach sa Corea pustil do nespočetných projektov. Jeho zručnosti ukázal aj najnovší album Plays (2020), napísal Rolling Stone a pridal na záver hudobníkov minuloročný výrok z časopisu Jazz Times:

„Sledoval som, že hudba v ľuďoch stimuluje to, čo je prirodzené v každom z nás. V každom človeku je prirodzený zmysel. Nemusíte byť vôbec profesionál – stačí byť živou bytosťou a byť otvorený hre predstavivosti.“

Corea sa preslávil aj spoluprácou s Herbiem Hancockom alebo Keithom Jarrettom. Jeho otec, známy džezový trubkár a bigbandový kapelník v Bostone, ho posadil za klavír, už keď mal štyri roky.

Corea tak mal možnosť vstrebávať už v ranom detstve tajomstvo hudby pod vplyvom takých hviezd, akými boli Dizzy Gillespie, Charlie Parker alebo Lester Young.

„Chick Corea bol mimoriadna trieda. Zapísal sa do zlatej knihy džezových kompozícií, ktoré poznajú všetci muzikanti – a takých skladieb má hneď niekoľko,“ zhodnotil ho slovenský džezový spevák a skladateľ Peter Lipa.

Podľa neho uviedol na scénu aj mnohých ďalších talentovaných hudobníkov. „Už len hrať s Coreom bola známka kvality, ktorá otvárala dvere do sveta,“ pripomenul Lipa.

Na Slovensku sa Corea prvýkrát predstavil v roku 1983 práve vďaka Lipovi, a to v čase, keď bolo Československo za železnou oponou a hviezdy svetového mena boli raritou.

„Vystúpil spolu so slávnym vibrafonistom Garym Burtonom a so sláčikovým kvartetom. Bola to náročná hudba, ale prišlo veľa ľudí a bol to fantastický koncert,“ zaspomínal si Lipa.

Mimoriadny zážitok aj divácky záujem sa zopakoval po rokoch, keď Coreovi na Bratislavských džezových dňoch vyhradili samostatný koncertný deň.

„Ukázal sa ako hviezda, ale zároveň skromný človek a veľmi koncentrovaný muzikant. Klavír mu priviezli z Viedne, lebo bol tzv. "jazdec Yamahy“ a dlho poctivo pred koncertom cvičil, zrušil nám aj veľkú obrazovku, lebo ho pri hraní rušila," opísal Lipa.

Corea bol podľa neho nielen tvorca kvalitnej hudby, ale aj konceptov, a pritom bol vždy pripravený improvizovať.

„Žil na dvoch nohách: elektrickej aj akustickej, akceptoval všetky nové hudobné možnosti a zároveň ostával verný pôvodnému akustickému džezu,“ upozornil Lipa.

Ešte nedávno, keď mal Corea 75 rokov, hral podľa neho v slávnom newyorskom klube Blue Note – každý deň asi dva týždne vkuse.

„Chcem sa poďakovať všetkým na mojej ceste, ktorí pomáhali udržiavať oheň hudby, aby jasne planul,“ uviedol Corea v správe, ktorú zanechal pred svojou smrťou a ktorú jeho tím zverejnil vo vyhlásení na facebookovej stránke.

„Dúfam, že tí, ktorí vedia hrať, písať, účinkovať alebo niečo iné, to budú robiť. Ak nie pre seba, tak pre nás ostatných. Nie je to len o tom, že svet potrebuje viac umelcov, je to aj veľká zábava,“ odkázal Corea.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #úmrtie #džez #Chick Corea