Skvelý muzikant a pokorný človek, spomína si na Chicka Coreu Martin Valihora

Veľký muzikant, inovátor, ale aj pokorný a príjemný človek. Tak sa zosnulá legenda svetového džezu Chick Corea zapísala do spomienok hudobníka Martina Valihoru.

12.02.2021 17:40
Chick Corea Foto:
Chick Corea s cenami Grammy za najlepšie improvizované džezové sólo a najlepší džezový inštrumentálny album vo februári 2015.
debata

Džezový hudobník a zakladateľ One Day Jazz festivalu Martin Valihora pozýval Chicka Coreu koncertovať na Slovensko v marci tohto roka a pre pandémiu práve presúvali termín na jún.

"Mal to byť koncert k jeho 80. narodeninám, s novým riaditeľom SND Drličkom sme hovorili o vystúpení v Národnom divadle, už sa, žiaľ neuskutoční,“ hovorí Valihora.

So slávnym hudobníkom sa zoznámil prvýkrát cez platňu, ktorú mu otec, tiež hudobník, doviezol z ciest. Corea vtedajšiemu tínedžerovi, dnes známemu muzikantovi, ukázal bohatý hudobný svet s nádhernou virtuozitou, z ktorej čerpá dodnes.

Po rokoch sa s Chickom Coreom osobne stretli a rozprávali na džezovom festivale v Tokiu v roku 2006, kde ho spoznal nielen ako skvelého muzikanta, ale aj ako hodnotného človeka, pokorného a príjemného, s úprimným záujmom o iných, hoci mladých hudobníkov, aj o fanúšikov.

"Chick Corea patrí do kategórie veľkých hudobníkov. Ovplyvnil niekoľko generácií aj vývoj celého džezu, odkedy začínal, cez jeho pôsobenie s Milesom Davisom až po experimentálnu tvorbu, bol veľký inovátor,“ hovorí Valihora.

V každom žánri, od klasického džezu až po fusion, vytvoril veľmi silnú autentickú stopu, ktorá je dodnes zdrojom inšpirácie, pripomenul slovenský hudobník. "V mojom hudobnom svete má zásadné miesto,“ vyznáva sa Valihora.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #úmrtie #džez #Martin Valihora #jazz #Chick Corea