Populárny srbský spevák Djordje Balaševič zomrel na Covid

Srbský spevák Djordje Balaševič, ktorý zostal populárny na území celej bývalej Juhoslávie aj po vojnách z 90. rokov, zomrel vo veku 67 rokov po nákaze koronavírusom.

20.02.2021 10:00
debata (1)

V piatok o tom informovala tamojšia štátna televízia a následne tlačová agentúra AP.

Balaševiča prijali so zápalom pľúc do nemocnice v severosrbskom meste Nový Sad pred štyrmi dňami. Zápal mu spôsobilo ochorenie COVID-19. Štátna stanica RTS uviedla, že zomrel v nemocnici v piatok.

Umelec odštartoval hudobnú dráhu koncom 70. rokov. Najskôr vystupoval v kapelách, potom sa dal na sólovú dráhu. Jeho hudba bola jemná a texty duchaplné.

Keď sa Juhoslávia začiatkom 90. rokov v krvavých etnických konfliktoch rozpadala, Balaševič sa otvorene staval proti nacionalizmu, ktorý tieto konflikty živil a podnecoval. Hlavné srbské médiá sa v tomto období od Balaševiča pre jeho postoje odvracali a ignorovali ho.

Po vojnách bol však na celom etnicky rozdelenom Balkáne naďalej obľúbený – zapĺňal koncertné sály vo všetkých krajinách, ktoré vznikli zo šiestich bývalých republík Juhoslávie. Jeho vystúpenia boli preslávené tým, že spevák sa na pódiu vyjadroval k rôznym, aj politickým témam.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #spevák #úmrtie #Srbsko #Djordje Balaševič