Žiadne koncerty počas pandémie? Angličanka odložila basgitaru a založila kaviareň

Basgitaristka v anglickom Bristole si otvorila kaviareň po tom, ako podľa vlastných slov prišla o všetko kvôli pandémii koronavírusu. Zamestnávať tam hodlá iba muzikantov, ktorí v dôsledku zákazu živého vystupovania stratili živobytie. Informovala o tom britská spravodajská stanica BBC.

21.02.2021 06:00
debata

Bristolská hudobníčka Lianna Leeová Daviesová uviedla, že ona a jej partner nemali peniaze kvôli protiepidemickým reštrikciám, ktoré ich rockovú skupinu Turbowolf prinútili prestať s koncertmi.

Keď si v januári tohto roka otvorila kaviareň LD's Café, kde si zákazníci môžu kúpiť a vziať so sebou jedlo a nápoje, malo to byť pre ňu východiskom, ako „získať späť kontrolu“ nad svojimi financiami.

Ako totiž priznala, nevzťahovala sa na ňu žiadna vládna pomoc pre ľudí postihnutých ekonomickými dosahmi pandémie, takže postupne „prišla o všetko“. Najprv skúšala dávať on-line lekcie hudby, ale pre prílišný stres s tým musela skončiť.

Podľa BBC čelia britskí umelci ako je Daviesová prepadu svojich príjmov až o dve tretiny.

„Jednoducho som cítila, že nemá zmysel sedieť a čakať na vládu, aby rozhodla, čo môžem a nemôžem robiť, takže som sa pokúsila dostať situáciu svojej rodiny pod kontrolu. Naštastie to zafungovalo,“ zhodnotila basgitaristka.

„Chcem byť zamestnávateľom, ku ktorému sa muzikanti budú môcť vracať medzi koncertmi a turné, keď sa všetko znova otvorí,“ vyhlásila.

Ako dodala, na jej hudobnú kariéru má negatívny dosah aj odchod Veľkej Británie z Európskej únie. „Kvôli brexitu sa možnosť, že si hudobníci budú schopní zarobiť a cestovať na turné čoraz väčšmi znižuje,“ posťažovala sa.

Liannin spoluhráč v rockovej kapele Blake Davies doplnil, že keď na krajinu udrela pandémia, musel zanechať umeleckú dráhu bubeníka a privyrábať si príležitostnými prácami pre rôzne spoločnosti.

Výplata v nich však nebola „zďaleka taká vysoká“, ako bol zvyknutý v čase pred koronakrízou, keď si ešte zarábal hraním na koncertoch.

Práca v kaviarni spolu s ďalšími hudobníkmi bola vraj preňho „záchranným pásom pre topiacieho sa“. Oceňuje i pracovné prostredie. „To, že sa teraz pohybujem celý deň medzi rovnako zmýšľajúcimi ľuďmi, určite pomohlo môjmu duševnému zdraviu,“ uzavrel Davies.

debata chyba
Viac na túto tému: #umelci #koronakríza #pandémia koronavírusu