Dominik Suchý: Hľadám v hudbe podstatu

Hudobník Dominik Suchý, člen kapiel Tittingur a Weltschmerzen, vydal v prvej polovici februára svoj tretí sólový album Every Love is an Excercise in Depersonalization on a Body Without Organs Yet to Be Formed. Dlhý názov sa vinie počúvaním ako motivický kľúč a ponúka viacero interpretácií, nielen vývoja romantickej lásky.

23.02.2021 14:00
debata
Z tvorby Dominika Suchého

Každá láska má svoj naratív

Dominik Suchý zastrešil album výrokom jedného z najvplyvnejších súčasných mysliteľov, francúzskeho filozofa Gillesa Deleuzea a nielen text otvára viacero naratívov. Jedným z nich je zemetrasenie lásky, jej počiatočná explózia, peripetie a napokon i zánik. Kľúčové je však poznanie, ktoré takáto silná skúsenosť prináša. Lásku tu nie je nutné chápať len v jej romantickej forme. Zosobňuje vzťah k svetu a ten sa podľa Dominika Suchého, zdieľajúc kolektívnu úzkosť svojej generácie z ekologickej krízy a kapitalistickej vševlády, blíži ku koncu.

Dominik Suchý je členom kapiel Tittingur a... Foto: Natália Zajačik
Dominik Suchý Dominik Suchý je členom kapiel Tittingur a Weltschmerzen.

"Deleuzeov výrok je o láske a pre mňa je veľmi silný, vyjadruje vzťah k životu.” Aj napriek tomu, že album nevznikal počas piatich rokov so zámerom hovoriť o láske, napokon sa tento motív javil ako najvypuklejší. Stelesňuje sa v citlivej dramaturgii albumu. "V prvom momente sa človek zamiluje, ovalí ho to, potom sa láska vyvíja, začne strašiť svojou váhou, neskôr začne vzťah škrípať, odhaľujú sa problémy, až napokon dospieva do štádia, keď je ničivá,” približuje Suchý.

"Proces tvorby a sila jeho výsledku sú pre mňa úderné práve v tom, že aj keď album artikuluje lásku a vzťah vo všeobecnosti, hovorí aj o mojej konkrétnej krásnej a zároveň bolestivej skúsenosti s ňou, ktorú som počas tvorby zažil.”

Every Love obopína melanchólia a prítomná je aj v tvorbe Weltschmerzen. "Cítim veci jednoducho tak. Tento album je patetický a neprekáža mi to. Taká bola moja tvorba vždy a stotožňujem sa s tým. Pátos v čistom význame slova nemusí mať len negatívnu konotáciu.” Aj napriek smútku, ktorý je v pozadí príbehu albumu, pocit sklamania tu nestelesňuje temnotu, je katarziou a prehlbuje sebareflexiu až napokon dospieva k nádeji.

Tretí sólový album Dominika Suchého sa volá... Foto: Dominik Suchý
dominik suchy album Tretí sólový album Dominika Suchého sa volá Every Love is an Excercise in Depersonalization on a Body Without Organs Yet to Be Formed.

Nezaseknúť sa na mieste

Podľa Suchého by sa mal umelec vyvíjať. Pri každom novom albume považuje za dôležité, aby uňho nastal posun. "Vážim si takých tvorcov, ktorých zvuk je rozpoznateľný a zároveň vidieť, že sa vyvíjajú a menia.” Debut London album považuje za cvičenie zručností. Od jeho vydania v roku 2014 sa však vyprofiloval na jedného z najvýraznejších tvorcov elektronickej hudby v našom geografickom priestore.

Album vznikal päť rokov a udalosti, ktoré ho ovplyvnili, sa rozložili v čase. Podľa Dominika Suchého je tento proces odlišný oproti účinkovaniu v kapelách Weltschmerzen a Tittingur, kde je tvorba nárazová a koncentrovaná.

Hudobník Dominik Suchý. Foto: Natália Zajačik
Dominik Suchy foto Natalia Zajacik Hudobník Dominik Suchý.

Pre album Every Love je príznačné uplatňovanie romantického princípu života. "Je tam všetko zo mňa. Sólová tvorba je najťažšia. Hľadám nové zvukové svety, koncepcie a fascinácie, preto to tak dlho trvá. Vzniká pri tom veľa odpadu a potrebujem čas, kým intuitívne prídem na to, čo funguje a čo nie.”

Dialóg v kapele podľa neho často znamená kompromisy. "Ako Tittingur sa prikláňame k technu, sme teda žánrovo vyhranení a hľadáme vyjadrovacie prostriedky efektné pre tieto mantinely. Vo svojej sólovej tvorbe tieto veci neriešim. Hľadám len podstatu, ktorá vo mne niečo otvára a dúfam, že aj v poslucháčoch. Ale pomenovať, čo tou podstatou je, nedokážem.”

Francúzsky filozof Jean-Francois Lyotard problematizuje ono výnimočné zvukové gesto či podstatu ako nepočuteľné alebo skôr presahujúce počuteľnosť. Nazýva to emotívnou mocou diela, ktorú podľa neho autor nedokáže ovplyvniť, namiešať, sám ju dokonca nepozná. Zachytí ju azda poslucháč. Album Every Love sa teda rozhodne oplatí počúvať hlboko a otvoriť sa jeho podmanivej kontemplácii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudobná novinka