Už o chvíľu: Česi robia veľký multižánrový žúr, odvysiela ho naživo ČT art

Na doskách pražského Národního divadla sa v sobotu stretne 200 účinkujúcich v 40 rôznych zoskupeniach, nielen hudobných. Sily spoja Lucie, Monkey Business, MIG 21, Václav Neckář a mnohí ďalší. Objavia sa na šiestich rôznych miestach historickej budovy Národného divadla, napríklad na prednom a zadnom javisku, v hľadisku, vstupnej hale či podzemnom zákulisí. Chcú ukázať, že aj v týchto ťažkých časoch sa dá tvoriť a zabávať divákov.

25.02.2021 12:30 , aktualizované: 27.02.2021 18:29
barbora polakova  dan barta 2 Foto:
Barbora Poláková vystúpi spolu s Danom Bártom.
debata

Pražské Národní divadlo (ND) sa na jeden deň premení na festival českej kultúry. Stane sa tak v rámci unikátneho koncertu Národ sobě – kultura tobě, iniciovaného organizátormi hudobnej akcie Metronome Prague.

Multižánrový festival sa odohrá v sobotu 27. februára, kedy sa na doskách prvej divadelnej scény objaví viac ako 200 rôznych účinkujúcich. V rámci triapolhodinového maratónu živej hudby vystúpia kapely Chinaski, Lucie, Jelen, Mig 21, Monkey Business, P.S.H., The Atavists, Wohnout, DJ Roxtar a mnoho ďalších. Kultúrnej akcie sa zúčastní tiež Vojtěch Dyk, Ondřej Ruml s Ondřejom Brzobohatým, Lenka Dusilová, Bára Poláková s Danom Bártom a alebo aj Ben Cristovao.

Dan Bárta a Barbora Poláková
Okrem spevákov a kapiel vystúpia tiež herci a balet ND, Laterny Magiky, zapojí sa napríklad i Signal festival. Priamy prenos koncertu uvedie verejnoprávna televízia na kanáli ČT art, zahájenie uvidia diváci aj na ČT1.

„Všetci, ktorí koncert Národ sobě – kultura tobě alebo vlastne festival pripravujeme, sa tešíme na publikum naživo. Ešte to nejde, tak pozývame na živý koncert, ktorým potešíme divákov v priamom prenose v televízii. Prichystali sme hudobne ale aj vizuálne úplne unikátny koncert, aký sa v priestoroch historickej budovy ND ešte neodohral," hovoria David Gaydečka a Martin Voňka, organizátori z festivalu Metronome.

Zaspievať prídu aj legendy Michal Prokop, Ivan Hlas alebo Jana Kratochvílová. Lucie vystúpi s Orchestrom ND a zaujímavé budú aj mnohé netradičné spolupráce interpretov naprieč žánrami a generáciami. Jasným dôkazom bude napríklad partia raperov PSH, ktorú bude sprevádzať balet Národního divadla alebo spevák Michal Prokop po boku alternatívnej speváčky Never Sol.

„Česká televízia na pandémiu zareagovala takmer ihneď. Za necelý rok od vypuknutia koronavírusovej krízy sme odvysielali viac ako sto priamych prenosov divadiel, koncertov a tanečných i hudobných vystúpení. Koncert Národ sobě – kultura tobě je ďalším príspevkom. A je unikátny v tom, že sme sa ako organizátori spojili s ďalšími významnými hráčmi na kultúrnej scéne a podarilo sa nám vytvoriť projekt, ktorý na obrazovkách nemá obdoby. Toľko českých umelcov pohromade sa totiž len tak nevidí ani na tých najväčších tunajších festivaloch,“ hovorí generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák.

Celkovo sa v sobotu na šiestich improvizovaných pódiách v historickej budove ND objaví 40 rôznych nielen hudobných zoskupení.

„Verím, že česká kultúra vyjde z koronakrízy posilnená a pred svojich divákov sa vráti v najrôznejších formátoch v najlepšej forme," dodáva riaditeľ Národního divadla Jan Burian.

V priamom prenose diváci uvidia kapelu Lucie, ktoré vystúpi s orchestrom Národního divadla. Mig 21 spojí svoje sily so sólistkou baletu ND Nikolou Márovou a orchestrom ND. S nimi sa spojí i skupiny Chinaski a Jelen, Kapitán Demo, Klára Vytisková s Erikou Starkovou, Michal Šupák so Signal festivalom a iní. Ďalšími interpretmi budú D.Y.K., Ondřej Ruml a Ondřej Brzobohatý, Bára Poláková s Danom Bártom, Lenkou Krobotovou, Petrou Nesvačilovou a ďalšími kolegyňami z klipu Nafrněná. Hosťom bude aj Vladimír Javorský s triom, Poletíme? spoločne s Davidom Vávrom nebo skupina Noisy Pots s tanečníkmi z Laterny Magiky.

Kompletný program koncertu je k dispozícii na webe www.kulturatobe.cz.

Priamy prenos vysiela v sobotu 27. februára od 20:10 program ČT art, zahájenie koncertu naživo odvysiela aj ČT1.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #česká televize #Národní divadlo #Národ sobě - kultura tobě