Riaditeľ hvezdárne a hudobník Marián Vidovenec: Je to vo hviezdach

S niektorými riaditeľmi sa môžete stretnúť len v úrade, generálneho riaditeľa Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove Mariána Vidovenca nájdete, mimo obdobia pandémie, aj v nahrávacom štúdiu alebo na pódiu ako speváka a člena kapely Vidoq‘s Criminals Record. Skladá hudbu a píše texty, ako astronóm sa inšpiroval aj na cestách po svete. A občas aj vo svojej vinici vo Svätom Petri. Skupine práve vyšiel prvý album Svet sa slepo ďalej točí.

06.03.2021 08:00
maros Foto:
debata

Spievajú lekári, právnici, herci, ale spievajúci astronóm je tuším rarita. Ako sa astronóm dostane k hudbe?

Myslím si, že rarita to nie je. Napríklad zakladateľ hvezdárne v Hurbanove, Mikuláš Thege Konkoly bol uznávaným astronómom a zároveň vychýreným hudobníkom, ktorý nie len bravúrne dokázal hrať na klavíri, ale zároveň aj komponoval. V súčasnosti máme stále aktívneho svetoznámeho astronóma muzikanta a zakladateľa skupiny Queen. Brian May je príkladom úspešného hudobníka a astronóma. Preslávil sa síce ako hudobník, ale má doktorát z astrofyziky, podieľa sa na výskumných úlohách astronomických tímov. Pravdepodobne tam vkladá viac svoje meno, ale práve váhou svojej osobnosti dokáže prilákať pozornosť verejnosti a ešte dôležitejšie, pozornosť zodpovedných, ktorí rozdeľujú peniaze. Čo sa mňa týka, tak k tomuto spojeniu som sa dostal cez záujem o hudbu a fascináciu matematikou a prírodnými vedami. Síce sa zo mňa nestal hudobný virtuóz, ani zdatný vedec, ale vnútorne ma to vždy hnalo k tomu, aby som sa vyjadril k svetu okolo mňa nejakou zrozumiteľnou formou a tú som našiel v hudbe a astronómii.

Spievať a brnkať si na gitare pri ohníku je jedna vec, ale skladať hudbu je už vážny krok do hudobného sveta. Čo ponúkate vašim fanúšikom?

So spievaním a brnkaním pri ohníku začínal asi každý, spravidla s nejakým spevníkom. Teraz už fanúšikom ponúkame program, ktorý pozostáva výsostne z vlastnej autorskej produkcie. Každý člen kapely (Ján Tkáčik, Ladislav Takáč, Ivan Kottra, Peter Soós, Ján Maluniak a ja) má dosť odlišné hudobné cítenie, od jazzu a funku, cez punk až k tvrdému rocku. Táto zmes potom znela aj na koncerte s textami, z ktorých je cítiť sarkazmus, či čierny humor. Každý koncert mal svoj scenár, sprievodné slová nenechávame na náhodu. Radi používame rôzne efekty, posledný prírastok je megafón, ktorý sa stal súčasťou interpretácie piesne Policajt. Dúfame, že po skončení pandémie zasa rozprúdime koncertnú činnosť, na ktorú sa už tešíme.

Pôsobíte na juhu Slovenska, máte ťažší štart do hudobného sveta ako bratislavské kapely. Aké sú najväčšie výhry skupiny Vidoq‘s Kriminal Record, ktorá spieva v Komárne po slovensky?

Čo je nám ľúto je fakt, že kapela z Komárna s vlastnými slovenskými textami sa na miestnej úrovni presadzuje veľmi ťažko.

Naštartovať živé vystúpenia sa nám podarilo pred ôsmimi rokmi. Do dnešného dňa z kapely nikto neodišiel, čo si veľmi cením. Asi najúspešnejšou piesňou sa stal zhudobnený Opilý svet Andreja Sládkoviča, ktorý si cez sociálne siete vypočulo cez 20 000 ľudí. V minulosti nás potešilo pozvanie na národné Matičné dni v Komárne, kde sme uzatvárali dva večery a mohli sme sa predstaviť z dvoch stránok našej tvorby. Prvý večer sme ladili do folku a druhý bol rockový. Čo je nám ľúto je fakt, že kapela z Komárna s vlastnými slovenskými textami sa na miestnej úrovni presadzuje veľmi ťažko.

Foto: archív M. Vidovenca
Vidovenec astrx

Čo nájdu poslucháči na vašom albume?

Úvod je ladený rockovou piesňou Svet sa slepo ďalej točí, Pieseň Načo slová hovorí o nebezpečenstve nekritického používania sociálnych sietí. Punkový Vorvaň opisuje príbeh uškatca Gastona, ktorý ušiel z pražskej zoo. Samovražedného pilota Andreasa Lubitza a jeho 149 obetí si pripomíname piesňou Let. Je tam množstvo ďalších vecí na zamyslenie, od problematiky eutanázie a depresií až po nemorálnych finančných poradcov. Veselšie príbehy sú v piesňach Na Vianoce a v Opilom svete.

Vaša cesta po vysokej škole viedla rovno do hvezdárne, kde pôsobíte už viac ako tridsať rokov. Čo je na vesmíre najkrajšie?

Za tridsať rokov sa toho udialo neuveriteľne veľa. Keď som začínal v roku 1989 na hvezdárni, poznali sme približne 5000 asteroidov. K tomuto číslu sme sa prepracovali od roku 1801. Odvtedy sa ich počet navýšil stonásobne. Hovorí to o obrovskom technologickom postupe. Ďalšia oblasť, ktorú považujem za prelomovú, je objav exoplanét, teda planét pri iných hviezdach a posledne zarezonoval objav gravitačných vĺn, ktorého dopad na nové informácie o vesmíre ešte len očakávame.

Oblasť, ktorú považujem za prelomovú, je objav exoplanét, teda planét pri iných hviezdach a posledne zarezonoval objav gravitačných vĺn, ktorého dopad na nové informácie o vesmíre ešte len očakávame.

Posledných šesť rokov ste riaditeľom a rovno si povedzme, že byť vo funkcii znamená predovšetkým manažment ľudí a náročnú administratívu. Čo vám funkcia dala a vzala?

Okrem straty voľného času asi každá takáto funkcia vezme kus zdravia. Podľa mňa nikto nie je dokonale odolný voči stresu z frustrácií. Ale nesťažujem sa. Ako som spomínal, strávil som v hurbanovskej hvezdárni celý môj profesijný život, mal som určité predstavy o jej fungovaní a o možnostiach vylepšovania spôsobov popularizácie astronómie. Som rád, že za mojej éry riaditeľovania prebehla mohutná modernizácia astronomických zariadení na Slovensku a mal som možnosť mojimi skúsenosťami tomuto procesu výrazne pomôcť.

Na koncertoch aj vo hvezdárni, na súťažiach, na Astrofilme stretávate mnoho mladých ľudí. V čom sú iní, ako vaša generácia?

Z titulu mojej práce mám asi to šťastie, že sa spravidla stretávam s mladými ľuďmi, ktorí chcú niečo dosiahnuť, ktorí majú záujem o vzdelanie. Ticho im závidím ich prirodzenú schopnosť ovládať dnešné nové komunikačné technológie. Na druhej strane nás čaká asi najväčšia výzva vo vzťahu k mládeži, naučiť ich kritickému mysleniu, aby táto spoločnosť nebola vedená na základe nekorektných informácií a facebookových hlasovaní a lajkov.

Astronómovia chodia aj po svete, čím vás svet prekvapil?

Vďaka cestovaniu a kontaktom v zahraničí viem, že minimálne v oblasti popularizácie astronómie sa na Slovensku nemáme za čo hanbiť a skôr nám môžu závidieť.

Momentálne všetci sedíme doma, ale v „bezcovidových“ časoch by sa mal ísť do sveta pozrieť každý. Myslím tým vyjsť medzi ľudí, mimo dovolenkových rezortov, do odľahlejších častí krajiny, kde sa ukáže skutočný obraz krajiny. Ja som mal takto možnosť vidieť obrovské sociálne rozdiely v Amerike, nesmierne bohatstvo, ale aj neuveriteľnú chudobu. Čínske riešenie výstavby nových sídlisk a modernizáciu cez nekompromisné vysťahovanie obyvateľov z ich pôvodných obydlí. Pripomenutie si prednovembrového stavu v Československu na Srí Lanke, kde ma zahriakli pri otázke o vzťahu Sinhalov a Tamilov s tým, že tu aj tráva má uši. Takéto drobné príbehy na cestách mi po návrate na Slovensko pripomenú, že patríme k vyspelej časti sveta a nikde na svete asi nenájdete miesto, kde by to bolo ideálne. Vďaka cestovaniu a kontaktom v zahraničí viem, že minimálne v oblasti popularizácie astronómie sa na Slovensku nemáme za čo hanbiť a skôr nám môžu závidieť. A čo sa týka hudby, tak ma zaujal jeden pouličný hráč v podchode v Swansea vo Walese, ktorý sa snažil privyrobiť si spievaním Žbirkových piesní po slovensky.

Ľudia si často pletú astronómiu s astrológiou. Ruku na srdce: dá sa budúcnosť vyčítať z hviezd?

Určite áno. Veď to je základnou úlohou vedy, aby z určitého daného stavu vedela predpovedať stav nasledujúci. Ale aby na mňa vedci nehromžili, že tu prilievam vodu na mlyn astrológii, treba dodať, že veda má stanovené presné postupy verifikácie faktov a keď niečo predpovedá, tak je to vždy v rámci vopred stanovených štatistických chýb. Vedeckou metódou preto osudy ľudí predpovedať nebudeme. Nie som proti tomu ak niekomu pomáha pri riešení životných problémov astrológia, len by som bol pri takýchto predpovediach opatrný a bral to skôr ako zábavu, nie ako fakt.

debata chyba
Viac na túto tému: #spevák #hudba #album #hudobník #kapela #hvezdáreň #kapelník