Kapela Drť uvádza titulnú skladbu k dokumentárnemu filmu Komúna

Singel Uprostred tmy prináša nadčasový pohľad na disidenta Strýka, naspieval ho Michal Kaščák.

24.03.2021 12:35
KOMUNA foto Marcel Stryko 1 Foto:
Film Komúna odkrýva zabudnutý životný príbeh disidenta, filozofa, umelca a politika Marcela Strýka.
debata

Kapela Drť uvádza nový singel Uprostred tmy, ktorý je titulnou piesňou k filmu Komúna. Film spracúva zabudnutý životný príbeh umelca, filozofa a politika Marcela Strýka, premietnutý do osobných tragédií i víťazstiev predstaviteľov košického undergroundu.

Skladba Uprostred tmy je vyústením spolupráce skladateľa a lídra kapely Drť Miroslava Tótha s tvorcami filmu, ktorý bude mať premiéru v máji 2021. Skladbu naspieval Michal Kaščák.

Prvý album kapely Drť s názvom Puntičkár bol zhudobnením výrokov ex-šéfa ŠtB Alojza Lorenca. Album bol venovaný obetiam perzekúcií, represií a vrážd komunistického režimu. Tento rok je nominovaný na debut roka v Radio Head Awards 2020.

Skladba Uprostred tmy vznikla zhudobnením textu Marcela Strýka, hlavného protagonistu filmu Komúna a vedúcu osobnosť košickej undergroundovej skupiny NACE.

Drť sa po spracovaní myšlienok a textov Lorenca v tomto prípade obracia k opačnému brehu, a to na stranu prenasledovaných. Na pozadí netradične pokojného speváckeho podania Michala Kaščáka v sprievode výbušného znenia kapely vzniká súzvuk odťažitého napätia v gradujúcej forme, tak príznačného vyznaniu Drte.

Hovorí svetlo, hovorí svetlo a prežiera nás tmou, a má z toho radosť.
Marcel Strýko

Skladba prináša nadčasový pohľad na disidenta Strýka, ktorého Štátna bezpečnosť mnohonásobne vypočúvala. ŠtB vytvorila spis Komúna, do ktorého zaznamenávala informácie o ďalších ľuďoch z jeho blízkeho okolia.

Prenáša nás do sveta, v ktorom myšlienkovo, filozoficky a aj nábožensky vyznávajúci protagonisti disentu boli v rozpore s vládnou mocou pred rokom 1989. Tá nakoniec úspešne prerušila činnosť disentu výsluchmi a zastrašovaním.

Marcel Strýko ako kritik komunistického režimu zamieňa “tmu” za moc a “prežieranie tmou” je každodenné vnucovanie pravdy v rozpore s realitou.

Klip k skladbe Uprostred tmy je filmovou kolážou archívnych materiálov, animácií a záberov z filmu Komúna. Autorsky sa na ňom podieľal kreatívny tím filmu Komúna – režisér Jakub Julény, strihač Marek Bihuň a animátor Marián Vredík. Cover ku skladbe vytvorila grafička Tereza Maco.

Film Komúna príde do kín 6. mája 2021.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Tóth #Kapela Drť #film Komúna