V projekte Story hosťovali Kňažko aj Lipa

Hudobný projekt Story čerstvo oživila novinka Kontinuum, no stojí za to pripomenúť si už známe skladby z tejto nevšednej zbierky.

03.04.2021 12:00
Foto 01 Peter Lipa Foto:
Peter Lipa
debata

Autorom textov aj hudby je Mirian Zima, ktorý si ku spolupráci prizval najprv Pavla Hammela a potom aj Milana Kňažka a Petra Lipu.Projekt Story však nestojí len na známych menách, hovorí jeho autor.

Už pri písaní textu má vraj konkrétnu predstavu to tom, kto by to mal spievať, ku komu skladba najlepšie „pasuje“. „Známi interpreti tam nikdy nie sú kvôli svojmu slávnemu menu, ale kvôli tomu, že sa ich hlas alebo prejav hodí k danej skladbe. Skoro vždy mám konkrétnu predstavu už pri skladani, potom príde kritická fáza ziskať ich pre ten umelecký zámer…,“ priznáva Marian Zima.

Ako sa mu podarilo presvedčiť na spoluprácu Pavla Hammela, Petra Lipu či Milana Kňažka? „Oslovila ich daná skladba, nič iné v tom nebolo. V tomto smere mám zatiaľ šťastie. Veľmi si každú spoluprácu vážim a som za ňu vďačný, pretože sú to umelci, ktori si môžu vyberať,“ hovorí autor projektu Story.

Video
Milan Kňažko a Potlesk v stoji

Milan Kňažko naspieval skladbu Potlesk v stoji, v ktorej znejú slová: Tak ako málo chcete, tak málo vám viem dať… Je to vlastne paródia na vzájomné potľapkávanie sa po pleci aj za minimum energie, ktorú človek vynaloží – v šoubiznise alebo aj inde.

Video
Peter Lipa spieva Bojím sa nočných zvonení

Peter Lipa sa v skladbe Bojím sa nočných zvonení zhostil klasického typu neworleanského blues a v klipe v réžii Nikitu Slováka vyzerá veľmi presvedčivo. Hudobná žánrovka sa pôsobivo preniesla aj na obraz, klip s Petrom Lipom má veľmi pôsobivú atmosféru, aj výtvarne. Prečo sa nedostane aj do televízie?

„A poviete mi do akej? Na Slovensku neexistuje hudobná relácia, ktorá vysiela klipy. Donedávna dokonca neexistovala žiadna hudobná relácia vôbec. Takže akýkoľvek drahý či výtvarne pekný klip sa väčšinou pozerá asi tak minútku na 5 × 4 centimetrovej obrazovke smartfónu. V lepšom prípade,“ komentuje Marian Zima.

V každom prípade práve nezvyčajné spolupráce dávajú často vzniknúť niečomu novému a pútavému, takže aj ďalšie skladby dlhodobého projektu Story môžu byť milým prekvapením.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #hudobná novinka #projekt Story