Celý rok sme verili, hovorí riaditeľka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová

Neistota ohľadom opatrení cez leto pretrváva, rozhodnutie už muselo padnúť. Veľký multižánrový festival v ČR nebude ani tento rok, presúva sa na júl 2022.

01.04.2021 11:58
presun 2021-2022 Foto:
Colours of Ostrava sa posúva opäť o rok.
debata

Tento rok sa mal pôvodne konať už 19. ročník medzinárodného hudobného festivalu Colours of Ostrava. Organizátori čakali, hľadali riešenia, stále však nie je jasné, čo bude cez leto. Festival preto tento rok zrušili, bude až o rok a odkazujú fanúšikom, že vstupenky budú platiť aj o rok. Veľká hudobná oslava v industriálnom areáli v Dolných Vítkoviciach sa prekladá na 13. až 16. júla 2022.

Celkovo mal program tento rok pozostávať z viac ako 450 programových bodov, v pláne bolo postaviť 24 vonkajších aj krytých scén. Okrem koncertov, divadelných predstavení, premietaní filmov, výtvarných inštalácií, workshopov sa malo uskutočniť aj medzinárodné fórum Meltingpot.

Headlinermi boli americkí The Killers, hudobné duo Twenty One Pilots (USA), Martin Garrix (Holandsko), The Lumineers (USA), hudobníčka LP (USA), senegalský spevák Youssou N'Dour, Princess Nokia (USA) a ďalší.

Americké hudobné duo Twenty One Pilots malo byť jedným z hlavných hostí festivalu.

“Celý rok sme verili. Spoločne s ďalšími organizátormi u nás či v Európe sme pracovali na opatreniach, ktoré by umožnili organizovanie veľkých kultúrnych akcií v lete. Keďže sa tak rozsiahly festival, ako je ten náš, nedá pripraviť v najvyššej kvalite za pár mesiacov, dostali sme sa v túto chvíľu do najťažšieho momentu a musíme sa rozhodnúť. Bohužiaľ súčasná situácia s pandémiou koronavírusu a neexistujúci výhľad na letné mesiace ohľadom budúcich opatrení nám nedáva inú možnosť, ako festival opäť presunúť,” zdôvodnila rozhodnutie riaditeľka festivalu Zlata Holušová.

Festivalový tím pracuje na programe na budúci rok. „Budeme sa snažiť presunúť hlavných headlinerov aj väčšinu zahraničných kapiel. Sme veľmi zaviazaní všetkým fanúšikom, ktorí si na tento program zakúpili vstupenky a nechali si ich. Nechceme sklamať ich dôveru,“ uviedla Zlata Holušová. „Naviac aj po roku je tento program podľa nášho názoru skrátka skvelý – plný zaujímavých mien, ktoré ponúknu nezabudnuteľné koncerty. A bola by to obrovská škoda, kebyže sme o tie vystúpenia prišli. Samozrejme, výsledná podoba line-upu bude závisieť na konkrétnych plánoch umelcov na budúci rok,“ dodáva Zlata Holušová.

The Killers mali byť jedným z tohtoročných headlinerov.

Dobrá správa je, že zakúpené vstupenky zostávajú v platnosti aj na rok 2022.

"Je nám jasné, že ide o ďalší rok bez festivalu. Prvý rok sme mohli prekonať len vďaka podpore od vás, fanúšikov a našich partnerov z verejnej a súkromnej sféry. V túto chvíľu prichádzame druhýkrát s veľkou prosbou: podporte nás tým, že si minuloročnú aj tohtoročnú vstupenku necháte aj na budúci rok. Veríme, že naša vstupenka u vás doma na nástenke, či v počítači zostane jedným zo svetiel na konci tunela, na ktoré sa môžeme tešiť. Že spoločný zážitok zo živej hudby a kultúry nielen na našom festivale sa stane tým, čo nás po tomto temnom období spojí. Ďakujeme,” apeluje Zlata Holušová na fanúšikov.

Podobne ako minulý rok však bude možnosť z existenčných alebo iných závažných dôvodov požiadať od 7. apríla do 30. júna 2021 o vrátenie vstupenky.

Opätovný presun festivalu bude mať už druhýkrát okrem fanúšikov či zúčastnených umelcov obrovský ekonomický dopad – negatívne sa dotkne viac ako 6000 pracujúcich počas festivalu, viac ako 450 dodávateľov z Ostravska a celej Českej republiky, ale aj takmer 250 stánkarov.

„Je nám jasné, že je to už dlhá doba, čo sme sa videli naživo. Dúfame ale, že vydržíte ešte jeden rok. Veríme, že o to intenzívnejší a lepší zážitok to pre vás aj nás bude. A ďakujeme za celkovú podporu a priazeň. Buďte zdraví. Živá hudba a kultúra musia prežiť!,“ uzatvára Zlata Holušová.

Ďalším svetovým hosťom festivalu Coulours of Ostrava mal byť tento rok známy senegalský spevák Youssou N'Dour, ktorý sa dostal do povedomia napríklad duetom s Neneh Cherry.

Colours of Ostrava sa aj napriek tomuto presunu neodmlčí, zostanú v kontakte s fanúšikmi na sociálnych sieťach. Rokuje sa o odvysielaní niektorých koncertov z predchádzajúcich ročníkov aj uvedenie diskusií významných osobností a podcastov pripravovaných fórom Meltingpot na Colours TV.

Či sa v lete uskutočnia menšie akcie, podobne ako minulý rok NeFestival Colours of Ostrava, je stále predmetom ďalších úvah festivalového tímu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Colours of Ostrava 2021