Zomrel hudobný skladateľ Jozef Podprocký, mal 76 rokov

Posledný marcový deň zomrel slovenský hudobný skladateľ Jozef Podprocký. Pravdu o tom informoval predseda Spolku slovenských skladateľov Ivan Buffa, ktorý patril medzi jeho žiakov.

01.04.2021 16:35
SR Hudobný fond ceny 2014 BAX Jozef Podprocký Foto: ,
Hudobný skladateľ Jozef Podprocký, laureát Ceny Jána Levoslava Bellu za celoživotné dielo Hudobného fondu za rok 2014.
debata

Ako informuje Hudobné centrum, popri hre na klavíri študoval aj kompozíciu u Juraja Hatríka na Konzervatóriu v Košiciach.

Následne pokračoval na VŠMU u Jána Cikkera a štúdium ukončil v triede Alexandra Moyzesa. V rokoch 1969 – 2013 pôsobil na Konzervatóriu v Košiciach ako profesor skladby a hudobno-teoretických predmetov.

V rokoch 1986 – 1988 vykonával aj funkciu riaditeľa Štátnej filharmónie v Košiciach. Vo svojej kompozičnej činnosti sa popri tvorbe orchestrálnych, komorných a inštruktívnych skladieb venoval aj vokálno-inštrumentálnej i zborovej tvorbe.

Medzi odchovancov kompozičnej triedy Jozefa Podprockého patria mnohí úspešní skladatelia, ako Peter Breiner, Iris Szeghy, Norbert Bodnár, Alexander Mihalič, Jana Kmiťová, Ivan Buffa a ďalší. Je držiteľom viacerých ocenení medzi ktoré patrí aj Cena Jána Levoslava Bellu, Cena kritiky či Cena Mesta Košice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Podprocký