Jarný koncert Jolany Fogašovej prinesie Tóny nádeje

Operná diva Jolana Fogašová býva už dlhé roky v Rači a obohacuje miestny kultúrny život. Bola spoluorganizátorkou aj aktérkou mnohých vianočných koncertov, ktorých tradíciu prerušila epidémia covidu. K veľkonočným sviatkom však aj tak pripravili v bratislavskej Rači koncert, ktorý bude prístupný verejnosti cez internet. Pozvanie Jolany Fogašovej účinkovať na benefičnom koncerte Tóny nádeje prijali viacerí renomovaní umelci. Umelkyňa nám o krásnom projekte s nadšením porozprávala.

04.04.2021 08:00
debata
Video
Pozvánka na Veľkonočný koncert

Čomu je koncert zasvätený a kto všetko účinkuje?

Náš tradičný Vianočný koncert sme, žiaľ, nemohli uskutočniť, ale naši priaznivci mi sklamaní písali, a tak sme sa spoločne rozhodli v spolupráci s MC Rača nahrať Veľkonočný koncert. Koncert je prvý raz zasvätený duchovnému odkazu Veľkej noci, tak som ladila celkovú dramaturgiu. Veľkú pomoc s nahrávaním koncertu do on-line priestoru nám poskytol Anton Faraónov z portálu Moja Kultúra. Zvuk spracoval Martin Chovanec. Som veľmi šťastná, že moje pozvanie prijali skvelí umelci Peter Mikuláš a Marek Vrábel. Tradične sa profesionálom pridali aj nádejní budúci umelci, deti zo ZUŠ Vrbenského.

Ako vznikal koncert v týchto ťažkých podmienkach?

Predovšetkým vďaka entuziazmu nás všetkých. Pretože sa pandemické opatrenia stále menia, museli sme aj my veľmi rýchlo a flexibilne reagovať. Samozrejme, tiež sme museli zabezpečiť a dodržiavať hygienické nariadenia, čo pri interpretácii umenia nie je práve jednoduché. Veľká vďaka patrí mestskej časti Rača, Dane Ölveckej a všetkým účinkujúcim, režisérovi, zvukárovi a ostatným pracovníkom, pretože pracovali intenzívne, veľmi profesionálne a benefične. Tentoraz som nebola „len za opernú speváčku“, ale aj za dramaturgičku a produkčnú, čo bolo pre mňa neobvyklé a naozaj náročné.

Veľkonočný benefičný koncert Tóny nádeje

Účinkujúci sopranistka Jolana Fogašová, bas Peter Mikuláš, organista Marek Vrábel a žiaci Základnej umeleckej školy Vrbenského v Rači.

Fotogaléria
Sopranistka Jolana Fogašová, bas Peter Mikuláš.
Violončelistka Mária Vlčeková, žiačka 2....
+3Organista Marek Vrábel.

Kde sa nahrávalo a kde si koncert budú môcť ľudia vypočuť?

Vďaka pátrovi Hasidlovi z Katedrály sv. Šebastiána v Krasňanoch sme mohli nahrávať v tomto krásnom a inšpirujúcom priestore. Katedrálu nám páter Hasidlo poskytol vždy na Vianočné koncerty a aj na nahrávanie tohto Veľkonočného koncertu celkom benefične, za čo veľmi pekne ďakujeme. Koncert bude v on-line priestore na FC MČ Rača a na portáli Moja Kultúra na Veľkonočnú nedeľu 4. apríla o 18. hodine. Zostane v on-line priestore aj dlhší čas, ak by si niekto nestihol či nemohol koncert pozrieť v nedeľu, môže inokedy.

Dramaturgia koncertu

Organista Marek Vrábel sa predstaví v dvoch sólo kompozíciách: zaznie Veľkonočné ofertórium francúzskeho organistu, klaviristu a hudobného skladateľa Alexandra Pierre Françoisa Boëlyho a technicky náročná Toccata 5. Symfónie op. 42/1 ďalšieho francúzskeho organistu a autora, Charles-Marie Widora.

V podaní Jolany Fogašovej zaznie Bist Du bei mir Johanna Sebastiana Bacha a poslucháči si budú môcť vypočuť nádhernú, nadčasovú, milostnú pieseň, ktorej očarujúca melódia neprestane fascinovať ani stáročiami. Bach ju napísal pre svoju druhú manželku, sopranistku Annu Magdalénu.

Peter Mikuláš bude interpretovať Dvořákove Biblické piesne, ktoré vždy dojmú poslucháčov. Na koncerte bude náš svetoznámy bas spievať päť skladateľových piesní na texty biblických žalmov, ktoré majú v sebe filozofickú hĺbku, zároveň sú osobnou umelcovou spoveďou. Predstaví sa aj v duete s Jolanou Fogašovou – katedrálou sv. Šebastiána bude znieť Ave Maria Gaetana Donizettiho.

Priestor dostanú aj detské talenty ZUŠ Vrbenského. Interpretačným vrcholom koncertného večera bude nepochybne ária Regina coeli z opery Sedliacka česť Pietra Mascagniho v interpretácii Jolany Fogašovej.

Výťažok z koncertu MČ Rača použije na pomoc rodinám s deťmi, ktoré sa pandémiou dostali do existenčnej krízy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jolana Fogašová