Covidový rok priniesol hudobnému priemyslu rast

Hudobný trh na Slovensku rastie najmä vďaka predajom streamovacích služieb. Dorastá generácia, ktorá už nepotrebuje hudobný nosič vlastniť. Zároveň však ohromujúcim spôsobom narástli príjmy z predaja vinylových platní.

07.04.2021 10:58
63rd Annual Grammy Awards - Arrivals Foto: ,
Apeváčka Billie Eilish patrí medzi najpredávanejšíchv hudobných interpretov na Slovensku.
debata

"Rok 2020 bol pre umelcov rokom straty hlavného zdroja príjmov, koncertnej činnosti. Mnoho z nich sa ocitlo v existenčných problémoch! Som preto veľmi rád, že predaj nahrávok prináša už viditeľné peniaze, ktoré skutočne pomáhajú,“ povedal Peter Riava z Universal Music.

Umelcov podporujú on-line

Celkové príjmy hudobného priemyslu na Slovensku minulý rok vzrástli o viac ako 13 percent a predstavujú sumu 14,4 milióna eur. Uvádza to Medzinárodná federácia fonografického priemyslu (IFPI) s vysvetlením, že publikum tak vyjadruje svoju podporu umelcom prostredníctvom nákupu ich tvorby on-line. V ťažkom covidovom roku, keď hudobníci prišli o možnosť živého hrania, hudobný priemysel vďaka digitálnym predajom zažíva rast trhu. Pozitívny vývoj trhu ide ruka v ruke s rastúcou obľubou streamovacích služieb, ktoré vo svojom segmente zaznamenali nárast o vyše 47 percent, uvádza IFPI.

V roku 2020 nečakane rástol predaj fyzických nosičov, a to o osem percent. Pri detailnejšom rozbore je zrejmé, že poklesli príjmy z predaja fyzických nosičov CD (o 23 %), aj z DVD (o 19 %), ale ohromujúcim spôsobom narástli príjmy z predaja vinylových platní – až o 95 %. Fanúšikovia vinylov kvitujú, že i naďalej vychádzajú reedície zaujímavých starších platní a rovnako sú na vinyle k dispozícii aj albumy aktuálne populárnych interpretov.

Zatvorenie prevádzok kvôli pandémii spôsobilo pokles príjmov z prevádzkových práv, ktoré vyberá kolektívny správca Slovgram, a to o 20 %.

Z roka na rok narástol digitálny predaj hudby, a to až o 43 %, na Slovensku sa v roku 2020 až 75 % všetkej hudby predalo prostredníctvom digitálnych služieb. Podľa IFPI to potvrdzuje jednoznačný trend v konzumácii hudby, ktorý v čase pandémie ešte zosilnel. Streamingový predaj tvorí pritom 97 % a ustupujúce downloady 3 %. Samotné streamingové predaje v porovnaní s rokom 2019 vlani narástli o 47 % vďaka veľkej obľube streamingových služieb. Tie na Slovensku reprezentujú napríklad Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music či Amazon Music. Za rok 2020 pribudlo na Slovensku 120-tisíc používateľov streamingových služieb.

Mladí chcú digitálne služby

„Dorastá generácia mladých ľudí, ktorí už nepotrebujú vlastniť hudobný nosič, a preto im sú bližšie hudobné digitálne služby,“ uvádza vo svojej správe Medzinárodná federácia fonografického priemyslu (IFPI). Podľa federácie sa vplyv pandémie COVID-19 zreteľne prejaví na stave hudobného priemyslu až v nasledujúcich rokoch, keď kolektívni správcovia rozúčtujú príjmy z verejného šírenia hudby, ktoré pod vplyvom zatvorených prevádzok dramaticky klesnú. Neutešená situácia vo vymáhaní autorských práv a s nimi súvisiacich práv na internete by sa v roku 2021 mala zásadne zmeniť. Do národných právnych úprav by sa totiž mala zapracovať smernica o autorskom práve a právach s ním súvisiacich na jednotnom digitálnom trhu. Európska komisia i naďalej venuje pozornosť on-line prostrediu a začína pracovať na legislatíve, ktorá by mala doriešiť vzťahy zodpovednosti na internete (tzv. Digital Services Act).

Vedúcu pozíciu na slovenskom hudobnom trhu v roku 2020 obhájilo vydavateľstvo Universal Music, na druhom mieste skončila firma Warner Music, tretiu priečku obsadila Sony Music. Pozíciu najväčšieho domáceho vydavateľa si i naďalej drží vydavateľstvo Supraphon. )

Top 10 najpredáva­nejších albumov na Slovensku
 
1. Karol Duchoň: Opus 1970 – 1985 (Opus)
2. Tones And I: The Kids Are Coming (Warner Music)
3. Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where …? (Universal Music)
4. The Weeknd: After Hours (Universal Music)
5. Dua Lipa: Future Nostalgia (Warner Music)
6. Karol Duchoň: 20 naj (Opus)
7. Richard Müller: Hodina medzi psom a vlkom (Oyster Agency/Univer­sal Music)
8. Gleb: Leto v kufri (FCK THEM/Universal Music)
9. Ava Max: Heaven & Hell (Warner Music)
10. Karel Gott: 80/80 Největší hity 1964–2019 (Supraphon)
 

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Spotify #Karol Duchoň #Vinyl