Košická Štátna filharmónia bude mať nového šéfdirigenta

Od nasledujúcej 53. koncertnej sezóny bude mať Štátna filharmónia Košice (ŠfK) nového šéfdirigenta. Zbyněk Müller po 13 rokoch odovzdá v septembri dirigentskú paličku svojmu nástupcovi, kolegovi z Českej republiky Robertovi Jindrovi.

10.04.2021 15:30
Robert Jindra 3 Foto Zdenko Hanout Foto:
Nový šéfdirigent košickej filharmónie Robert Jindra.
debata

O zmene šéfdirigenta sa na pôde ŠfK začalo diskutovať v roku 2019. Riaditeľka ŠfK Lucia Potokárová hovorí, že Zbyněk Müller viedol orchester od začiatku svojho pôsobenia v roku 2008 vysoko profesionálne. „Vždy využíval skúšky orchestra na maximum a vytrvalo sa snažil o čo najprecíznejšiu interpretáciu. Jeho systematická, dlhodobá práca sa počas uplynulých 13 sezón odzrkadlila na zvyšovaní umeleckej úrovne, ako aj na stabilite a vyrovnaných výkonoch orchestra na domácich aj zahraničných pódiách.”

Vzájomná spolupráca so ŠfK však bude pokračovať, nakoľko sa od 53. sezóny stáva Z. Müller hlavným hosťujúcim dirigentom ŠfK. Sám hovorí, že na tomto poste získal mnoho dirigentských skúseností a tiež dozrel. „Trinásť rokov je celkom veľký kus života a je pre mňa veľmi uspokojujúce, že som s ním nadmieru spokojný,“ vyznal sa končiaci dirigent.

Pre budúceho šéfdirigenta ŠfK Roberta Jindru nie sú Košice krokom do neznáma. Naopak, má k mestu, ako aj k orchestru ŠfK vrúcny vzťah. „Hneď od začiatku som pocítil úžasnú energiu a súznenie s orchestrom. Veľmi rád som prijal ponuku. Viete, keď medzi hráčmi a dirigentom vznikne naozaj dobrý vzťah, vzájomný rešpekt a symbióza, je to podľa mňa základ úspešnej a obojstranne prospešnej spolupráce. A ja to tak pri košickej filharmónii cítim.”

Vedenie ŠfK verí, že umeleckú úroveň telesa dokáže nový šéfdirigent udržať a naďalej rozvíjať kvality a konkurencieschop­nosť orchestra v medzinárodnom meradle. Svoje bohaté skúsenosti, manažérske schopnosti či spoluprácu s mnohými významnými umelcami a inštitúciami dokáže iste vo svojej pozícii zúročiť.

Zbyněk Müller sa so svojím postom rozlúči koncertom 24. júna 2021, na ktorom uvedie cyklus symfonických básní „Má vlast" Bedřicha Smetanu. Inauguračný koncert Roberta Jindru je plánovaný na 7. októbra 2021 pri otvorení 53. koncertnej sezóny Štátnej filharmónie Košice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štátna filharmónia Košice